12 Ιουνίου 2017

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Χιλιάδες Καταλονοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που προκήρυξε χθες, Σάββατο, ο πρόεδρος...
... της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει την 1η Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, μολονότι κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο ίδιος είναι δεδηλωμένος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας και διάβασε ένα μανιφέστο ενώπιον των συγκεντρωμένων και του ίδιου του Πουτζδεμόν.

«Θα ψηφίσουμε, ακόμη και αν το ισπανικό κράτος δεν το θέλει (…) Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος: η μοναδική δυνατή, είναι να ψηφίσουμε», είπε ο Γκουαρδιόλα στα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας απέναντι «στις καταχρήσεις ενός αυταρχικού κράτους».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου ή 47.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.