16 Ιουνίου 2017

Οι Αμερικανοί περικύκλωσαν ιστορικό τουρκικό θύλακα στην Συρία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αποκλείστηκε ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, 180 μ. από τα τουρκικά σύνορα

Με μεγάλη ανησυχία τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στην Συρία, με εντολή (δείτε τις εικόνες)...


... του ίδιου του Πεντάγωνου, έχουν περικυκλώσει τον ιστορικό τουρκικό θύλακα του Süleyman Şah Türbesi, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας Τουρκίας, μέσα στο συριακό έδαφος.

Οι Αμερικανοί αναφέρεται ότι με την συμβολή και των Κούρδων έχουν εγκαταστήσει τρία στρατιωτικά φυλάκια που έχουν περικυκλώσει τον τουρκικό θύλακα, ενώ κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή του Menbiç έχουν επίσης πλησιάσει τον θύλακα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο.

Η κίνηση αυτή έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα και ήδη έχει σημάνει συναγερμός, ενώ πολλοί αναμένουν αν και πως θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά στην αιφνίδια αυτή αμερικανοκουρδική κίνηση.

Ο θύλακας αυτός έχει μεγάλη ιστορική, θρησκευτική και συμβολική σημασία για τους Τούρκους, επειδή ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ βρίσκεται εκεί, στην Συρία, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη. Μετά την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1921 μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, μια περιοχή 8 χιλιομέτρων γύρω από το κάστρο ανήκει στην Τουρκία δημιουργώντας ένα θύλακα εντός του συριακού εδάφους.

Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Άσσαντ το κάστρο μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Το 2015 ο τάφος μετακινήθηκε ξανά λόγω του Συριακού εμφυλίου. Για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκε νυχτερινή εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων σε Συριακό έδαφος. Οι δυνάμεις του ISIL δεν ενεπλάκησαν στη μεταφορά και ο τάφος μεταφέρθηκε σε περιοχή που ελέγχουν οι Τουρκικές δυνάμεις περί τα 180 μέτρα εντός Συριακού εδάφους. Το καθεστώς της Δαμασκού δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει Τουρκική δικαιοδοσία στην περιοχή.