12 Ιουνίου 2017

Αμερικανίδα διπλωμάτης: "¨Εξισορροπούμε την ρωσική επιρροή στην Β. Ελλάδα"

Προ ολίγων ημερών τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε μια σημαντική κυρία της αμερικανικής διπλωματίας, η πρέσβης Susan Μ. Elliott, με 25 χρόνια εμπειρίας στο Foreign Service και...


... με προϋπηρεσία στο Προξενείο Θεσσαλονίκης, έδωσε συνέντευξη στην voria.gr και μεταξύ άλλων απάντησε στην ερώτηση: "Ποιος ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας". Απάντησε:

Το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εφαρμογή των στόχων των αμερικανικών πολιτικών στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν μια δυνατή και ασφαλή Ελλάδα η οποία θα συνεχίζει να αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Το προξενείο παρακολουθεί στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή του, που καλύπτει το 45% όλη της χώρας.

Το προξενείο είναι επίσης αυτό που βοηθά στο να αποφασιστεί το πώς η συμμαχία με τις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διάρκεια των τελευταία οκτώ χρόνων της ελληνικής κρίσης, στην πρόσφατη και συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, στις περίπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην εξισορρόπηση της αυξανόμενης Ρωσικής επιρροής, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (σσ: αποφεύγοντας να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, σε σχετική ερώτησή μας).