16 Ιουνίου 2017

Και στην Τουρκία το εμπάργκο -όπως και κατά του Κατάρ- ζητά ο Σίσι!

Μεγάλη έκπληξη από τον ηγέτη της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά την επέκταση του εμπάργκο του «σουνιτικού μπλοκ» υπό την ηγεσία...
... της Σαουδικής Αραβίας και κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα…

Η πρόταση του Σίσι διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Κάιρο με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισά Αλ Καλίφα. Ο Αιγύπτιος ηγέτης πρόσθεσε ότι το εμπάργκο θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου η Τουρκία του Ερντογάν διακόψει την υποστήριξή της στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται, ότι το αιγυπτιακό καθεστώς έχει χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν, προέκυψε ότι η αιγυπτιακή πρόταση δεν απολαμβάνει και «φανατικής» στήριξης από την πλευρά της χώρας του.

Το γεγονός και μόνο όμως ότι ο Σίσι προέβη στη διατύπωση της πρότασης ελέγχοντας προφανώς τη διαρροή της, σημαίνει ότι επιθυμούσε αφενός να καταγραφεί και αφετέρου να προκαλέσει ένα μικρό σοκ στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς πέραν των δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ, η οικονομία της στηριζόταν και από επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θα πρέπει δε να επισημανθεί, ότι η διένεξη με επίκεντρο το Κατάρ, αποτελεί «ενδο-σουνιτική διένεξη», αφού όλες οι χώρες αυτές είναι σουνιτικές, όμως η επίσης σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποτελεί ζωτική απειλή για τις μοναρχίες του Κόλπου, αλλά και για «κοσμικά» καθεστώτα όπως αυτό της Αιγύπτου.

Εξ ου και η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε μεγάλες διώξεις κατά του καθεστώτος του ιστορικού ηγέτη της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.