13 Ιουνίου 2017

Βρυξέλλες: "Αναγκαία η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων"

Γιοχάνες Χαν: «Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση, είναι θέμα συμβιβασμού»

Αναγκαία χαρακτήρισε την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντηση...


... που είχε στις Βρυξέλλες με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Γιόραν Γιάεβ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χαν υπογράμμισε ότι οι «σχέσεις καλής γειτονίας» είναι ουσιαστικής σημασίας και προσέθεσε ότι η εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι αναγκαία για την πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. Εξήγησε ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής, χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και γι΄ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας που θα είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη.

«Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση, είναι θέμα συμβιβασμού», ανέφερε ο Γ. Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό αν όλες οι πλευρές προσέλθουν στις συζητήσεις με «ανοιχτό μυαλό».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να προσεγγίσει τις γείτονες χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία και να έρθει σε επαφή με τους πρωθυπουργούς τους και προσέθεσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη νέα συγκυρία και να γίνουν βήματα προόδου».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και πως χρειάζεται τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», τόνισε ο Γιάεβ , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης.

Όσον αφορά τη διαδικασία για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., ο επίτροπος Διεύρυνσης υπογράμμισε την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

«Όλοι θα συμφωνήσετε ότι τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε τη διαδικασία μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «δεσμευμένη» και «προσηλωμένη» στην ενίσχυση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.