28 Ιουνίου 2017

Δεκάδες τουρκικά τανκς αναπτύσσονται στη Συρία για να χτυπήσουν τους Κούρδους

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στο καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, βρίσκονται σε επιφυλακή από την Τρίτη εξαιτίας της ευρείας ανάπτυξης...


... τουρκικών τεθωρακισμένων, τανκς και αυτοκινούμενων πυροβόλων στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Οι Κούρδοι σοσιαλιστές αντάρτες είναι βέβαιοι ότι ο τουρκικός στρατός θα τους εξαπολύσει μεγάλη επίθεση. Την Τρίτη το απόγευμα το τουρκικό πυροβολικό σφυροκόπησε κουρδικά χωριά στο άκρο της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες των YPG. Την ίδια ώρα τουρκικά αναγνωριστικά αεροπλάνα πέταγαν πάνω από τις κουρδικές θέσεις.

Ο τουρκικός στρατός έχει κοντά του και τους ισλαμιστές μισθοφόρους, που παριστάνουν τις μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνονθύλευμα Τουρκμένων (τουρκική φυλή της Συρίας) και συμμοριών ληστών και άλλων εγκληματικών στοιχείων.

Το κουρδικό καντόνι στην περιοχή της Εφρίν, τα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι μπορούν να συντρίψουν τις απομονωμένες κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή Εφρίν και να πετύχουν μια μεγαλειώδη νίκη που τόσο χρειάζονται για να ανυψώσουν τα χαμηλό ηθικό του στρατού τους.

Η Εφρίν όμως δεν είναι απλά ένας εύκολος στόχος και μια νίκη για λόγους ηθικού. Είναι ένας κουρδικός θύλακας που συνορεύει με την τουρκική περιοχή της Αντιόχειας, βρίσκεται δηλαδή δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Τούρκοι θέλουν να εκδιώξουν τους Κούρδους δίπλα από τη θάλασσα από τον φόβο μην διεκδικήσουν στο μέλλον οι Κούρδοι διέξοδο στη θάλασσα ζητώντας την Αντιόχεια.