19 Ιουνίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί

B. Yildirim: Παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν

Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση...
... που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yildirim, για να λάβει την απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνονται εκατέρωθεν.

«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

"Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από Τούρκο δημοσιογράφο σχετικά με την μη έκδοση Τούρκων πολιτών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάτητης ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Από τη μεριά του ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε από τη μεριά του ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.