12 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Στον "αέρα" η Διάσκεψη της Γενεύης;

Ποιο είναι το πρόβλημα

Το περιεχόμενο του εγγράφου που θα ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ως αποτέλεσμα των επαφών που θα έχει στην Κύπρο, την Ελλάδα και...


... την Τουρκία, θα είναι κλειδί για τη Διάσκεψη της Γενεύης, η οποία έχει συμφωνηθεί να αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις δύο επιτυχίες (συμφωνία για πραγματοποίηση της Διάσκεψης και καθορισμό ημερομηνίας) θα πρέπει τώρα να βρει εκείνα τα σημεία συγκλίσεων που θα επιτρέπουν στους «πέντε» να καθήσουν στο τραπέζι της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Διπλωματικοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως η προσπάθεια του κ. Άιντα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) Θα πρέπει να υπάρξει από τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφωνία ή αποδοχή θέσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής απορρίπτονται (όπως είναι για παράδειγμα η θέση της Λευκωσίας ότι δεν χρειάζεται να εγγυηθεί οποιοσδήποτε την ασφάλεια του κράτους από εξωτερικούς κινδύνους, που εγείρει συνεχώς η Άγκυρα).

β) Η Τουρκία δείχνει να μην είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης, καθώς διαφωνούσε με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπως είχε διατυπωθεί. Η τουρκική πλευρά επεδίωξε να ετοιμαστεί ένα ενοποιημένο έγγραφο που θα κατέγραφε τις διαφορετικές θέσεις της κάθε πλευράς, αντί ένα κείμενο με συμφωνημένο περιεχόμενο όπως και τελικά έγινε.

γ) Η αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς εκδηλώνεται μέσα από διάφορες προκλήσεις που στόχο έχουν να προκαλέσουν αναταράξεις και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, τέτοιες κινήσεις ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν να πείσουν τον κ. Άιντα, ο οποίος προέβη σε τοποθετήσεις οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Άιντα θα βρίσκεται σύντομα στη Λευκωσία για να συζητήσει με τις δύο πλευρές το όλο θέμα. Μια συζήτηση, η οποία θα γίνει στη βάση ενός προσχεδίου εγγράφου που έχει ετοιμάσει. Και το οποίο στηρίζεται πάνω στα όσα συζητήθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο από εκπροσώπους των πέντε πλευρών. (mignatiou)