30 Ιουνίου 2017

Η Σλοβενία κέρδισε τη διαφορά με την Κροατία για πρόσβαση στη θάλασσα

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ της Σλοβενίας, στη διαφορά των θαλάσσιων συνόρων με την Κροατία.

Η Σλοβενία πρέπει να αποκτήσει άμεση πρόσβαση...
... στα διεθνή ύδατα στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα με τη χρήση διαδρόμου που θα διασχίζει τα κροατικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το BBC. To δικαστήριο αναφέρει: «Η Σλοβενία πρέπει να λάβει μια ζώνη σύνδεσης με τα διεθνή ύδατα που θα συνδέει τη Σλοβενική πόλη Πιράν και που θα επιτρέπει την ελευθερία της επικοινωνίας για τους πολίτες και τα πολεμικά πλοία».

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή από τη Σλοβενία, ενώ η Κροατία είπε ότι θα την αγνοήσει. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ ανακοίνωσε την ετυμηγορία ως «ιστορική απόφαση» αναφέροντας ότι «πρέπει τελεσίδικα να εφαρμοσθεί και από τις δύο χώρες». Πρόσθεσε ότι σύντομα θα έχει επικοινωνία με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλενκόβιτς ‘για να ξεκινήσει ο διάλογος για την εφαρμογή της απόφασης’.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, δήλωσε ότι η ετυμηγορία «δεν δεσμεύει σε καμία περίπτωση» και δεν έχει πρόθεση να την εφαρμόσει. Το Ζάγκρεμπ πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της Σλοβενίας «είναι να αρπάξουν πόρους υπό το πρόσχημα ενός διαδρόμου για πρόσβαση στη θάλασσα», σημειώνει το δημοσίευμα. (bbc.com, echedoros)