20 Ιουνίου 2017

Γερμανοί: "Όχι άλλες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα"

Τι αναφέρθηκε για το πρόβλημα

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν της δίνεται καμιά βοήθεια για την ενσωμάτωση...


... των προσφύγων. Πρόσφυγες των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου στη Γερμανία και μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να βρουν εκεί δουλειά και πολλοί μπορούν καταλήξουν να γίνουν άστεγοι».

Αυτά δήλωσε στη Φρανκφούρτη ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ, επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl, αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν ότι μπορούν να επαναπροωθούνται και πάλι πρόσφυγες στην Ελλάδα, έστω και «υπό προϋποθέσεις».

«Είναι παράλογο να μένουν άδεια καταλύματα στη Γερμανία και να βρεθούν στον δρόμο άνθρωποι στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους απελάσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι απαράδεκτες» πρόσθεσε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

«Ήδη σήμερα θα μπορούσα να σημειωθεί πρόοδος, εάν δινόταν μεγαλύτερη βοήθεια στις πρώτες χώρες υποδοχής με μικρή ή και μεσαία οικονομική επιφάνεια. Και αυτό γιατί (σε αυτές) διαμένει η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα προσφύγων» στις 20 Ιουνίου, αλλά και ενόψει της συνόδου του G20.

«Οι συστάσεις των διεθνών think tank προς τη σύνοδο κορυφής του G20 περιέχουν προτάσεις, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Κατά πρώτον, οι πρώτες χώρες υποδοχής χρειάζονται περισσότερα οικονομικά μέσα, ώστε να μεριμνούν για τους πρόσφυγες, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εκταμίευσή τους» τονίζει η εφημερίδα.