18 Ιουνίου 2017

Η Σερβία δεν επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ευρώπη ζητά από το Κοσσυφοπέδιο ίδρυση Κοινότητας Σερβικών Δήμων

Η Σερβία δεν επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού...


... υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι η Σερβία τηρεί πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν έχει καμία επιθυμία να μπει σε στρατιωτικούς συνασπισμούς και ότι η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ υλοποιείται με επιτυχία μέσω του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Στην ορκωμοσία του στις 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι οι φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.


Η Ευρώπη ζητά από το Κοσσυφοπέδιο ίδρυση Κοινότητας Σερβικών Δήμων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση, μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του με το Βελιγράδι.

Οι ευρωβουλευτές περιμένουν, από τις νέες αρχές στην Πρίστινα, την επικύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων, την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την ίδρυση Κοινότητας Σερβικών Δήμων.

Ο υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι και ο "Συνασπισμός των όπλων", ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, υποστήριζε ακριβώς αντίθετες θέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.