19 Ιουνίου 2017

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν το άβατο στους καταυλισμούς των Ρομά

Ακόμη και με παρεμπόδιση της Αστυνομίας να πατάξει την εγκληματικότητα

«Όταν προσπαθούσαμε να γκρεμίσουμε τους αυθαίρετους καταυλισμούς, οι άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν και τότε...


... ήταν εν δυνάμει κυβερνώντες μάς εμπόδιζαν συστηματικά. Μας έλεγαν ρατσιστές και έφτασαν μέχρι και να μας καταγγείλουν στην Υπατη Αρμοστεία».

Αυτά είπε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής που ακόμα θρηνούν τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό του μικρού Μάριου μέσα στο ίδιο του το σχολείο.

Πράγματι, δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από τότε που όλοι εκείνοι που σήμερα καταγγέλλουν το άβατο των καταυλισμών της Δυτικής Αττικής, το υπερασπίζονταν μετά μανίας. Λειτουργώντας σαν αυτόκλητοι σωτήρες συνέβαλαν στην εδραίωση του καθεστώτος ανομίας.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε από το 2013 ταχθεί ενάντια στην εκκένωση των αυθαίρετων καταυλισμών, χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά των Ρομά «εκπατρισμό και διωγμό από την οικία τους». Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να καλέσουν κάθε κρατικό όργανο «να απέχει από κατασταλτικές ενέργειες». Κατά πολλούς, εκεί οφείλεται η τωρινή αμηχανία της κυβέρνησης και η τάση της να υποβαθμίσει το τραγικό περιστατικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταυλισμός του Χαλανδρίου και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έπεσαν στο κενό, όταν σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση παρεμπόδισε τη μετακίνηση των Ρομά σε οργανωμένο οικισμό, με αποτέλεσμα σήμερα να σαπίζουν οι 60 οικίσκοι που ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με air condition, κρεβάτια, κουζίνα, μπάνια και είχαν στηθεί στην πρώην αμερικανική βάση, με το επιχείρημα ότι θα ήταν «απομονωμένοι». Σήμερα, όμως η ανοχή των κατοίκων έχει τελειώσει, καθώς κάνουν λόγο για κλοπές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης ακινήτων σε Ρομά, καθώς και την εξεύρεση χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή κατοικιών ώστε να εγκατασταθούν οριστικά μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων όπου ζουν - πάντοτε υπό την προϋπόθεση της συναίνεσής τους.

Το ίδιο είχαν κάνει και πολλοί πριν από αυτούς, έχοντας επίσης υποσχεθεί συστήματα παροχής ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποκομιδής απορριμμάτων στους προσωρινούς καταυλισμούς, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική πρόσβαση των Ρομά σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Εκτός, όμως, από τις υποσχέσεις, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές παρεμπόδισαν το έργο της Αστυνομίας, όταν όργανά της προσπάθησαν να παρέμβουν σε καταυλισμούς για να επαναφέρουν την τάξη ή να σταματήσουν την κλοπή ρεύματος και άλλες αντίστοιχες παρανομίες.

Πριν από τις εκλογές του 2015 υπήρξε και παρέμβαση βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιώργος Σταθάκης, Θοδωρής Δρίτσας και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου, για εξαίρεση των Ρομά από τον έλεγχο στο υπαίθριο εμπόριο τόσο στο στάσιμο όσο και στο πλανόδιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν τον τότε υπουργό αν θα ληφθεί υπόψη η πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων πολιτών καταγωγής Ρομά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό άσκησης του πλανόδιου εμπορίου στα όρια της Περιφέρειας που προβλέπει ο νόμος και αν, επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης αυτού του περιορισμού για τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.