15 Ιουνίου 2017

Το πρόγραμμα της Τριμερούς στην Θεσσαλονίκη

Ειδική εκδήλωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σε φρούριο έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη για την άφιξη των Βενιαμίν Νετανιάχου, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη που θα συμμετάσχουν...


... στην Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 15 Ιουνίου.

Στην πόλη μάλιστα έχει καταφτάσει ήδη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου μαζί με τη σύζυγο του.

Οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής.

Η προσέλευση των δύο πρωθυπουργών, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών, θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. Αμέσως μετά θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Νετανιάχου και παράλληλα συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε ολομέλεια με τους δύο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπογραφεί κοινή Διακήρυξη.

Αποκαλυπτήρια στήλης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Στις 11:30 θα γίνει ειδική τελετή στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην τελετή θα είναι παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

Τριμερής Συνάντηση Κορυφής
Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια. Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.