29 Ιουνίου 2017

Τελετή τιμής για τον αρχιπράκτορα της Τουρκίας στην Θράκη

Ό,τι θέλουν κάνουν οι Τούρκοι στην Θράκη

Με τελετή που έγινε στις 24.6.2017 τιμήθηκε η 86η επέτειος θανάτου του Μουσταφά Χιλμί-δημοσιογράφου και εκ των ιδρυτών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Η τελετή άρχισε...
... με Κοράνιο που ανέγνωσε ο υπαγόμενος στην ψευτομουφτεία Ξάνθης, θρησκευτικός λειτουργός Ερσάν Ομέρ, και συνεχίστηκε με προσευχή από τον αντιπρόεδρο της ΤΕΞ (πρόκειται για την παράνομη "Τουρκική Ένωση Ξάνθης") Ισμέτ Τουτζάρ. Ακολούθως στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΞ Οζάν Αχμέτογλου είπε τα εξής:

"Καταρχήν ευχαριστώ όλους όσους μετέχουν σε αυτήν την τελετή. Ο Μεχμέτ Χιλμή που ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΤΕΞ (που φέτος γιορτάζουμε τα 90 έτη της), στην σύντομη ζωή του, υπήρξε μια από τις πολύτιμες προσωπικότητες μας. που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κουλτούρα, στα ήθη και στα έθιμα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Το πιο μεγάλο καθήκον που μας αναλογεί είναι να στηρίξουμε τις αξίες της ΤΕΞ και να τις μεταδώσουμε στις νέες γενιές. Η ΤΕΞ επί 90 χρόνια συνεχίζει και θα συνεχίζει τον δρόμο της. Εύχομαι ο Μεχμέτ Χιλμή που κείτεται σε αυτό το μνήμα, αλλά και όσοι υπηρέτησαν την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης να έχουν το έλεος του Αλλάχ" (gundemgazetesi, tourkikanea)

Σχόλιο: Ας δούμε τώρα όμως ποιός ήταν ο Μεχμέτ Χιλμή. Αντιγράφουμε από το διδακτορικό του Κωνσταντίνου Τσιούμη:

Ο Mehmet Hίlmi, δάσκαλος στο επάγγελμα, υπήρξε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού στη Δ. Θράκη. Ο δυναμικός εθνικιστής δάσκαλος ίδρυσε το 1924 την εφημερίδα Yeni Ziya (Νέο Φως), μέσα από την οποία προσπαθούσε να μεταδώσει στον πληθυσμό τις τουρκικές εθνικιστικές αρχές, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ελληνικής διοίκησης.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για δράση υπονομευτική της εθνικής ασφάλειας. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Υοl (Νέος Δρόμoς), η οποία απαγορεύθηκε για τους ίδιους λόγους. Στα τέλη του 1926, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Αdim (= Το νέο μου όνομα), η οποία έγινε η εφημερίδα – σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού, με απήχηση στον χώρο της μειονότητας.

Η Yeni Αdim ακολούθησε την ίδια γραμμή οξύτητας με τις προηγούμενες εφημερίδες του Hilmi, με καταγγελίες κατά της ελληνικής διοίκησης και της παλαιομουσουλμανικής ηγεσίας, για υποβάθμιση των όρων ζωής της μειονότητας.

Η σύνδεση του Mehmet Hilmi με το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, η συνεργασία του και η στήριξη του από αυτούς, αποδεικνύεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού. Πέρα από την προσωπική του δράση στα χωριά της περιοχής της Ξάνθης, ο Ηilmi ίδρυσε το 1927 και το 1928 στην Ξάνθη και την Κομοτηνή τις «Ενώσεις Τούρκων Νέων», οργανώσεις που προσέφεραν με την πολιτιστική τους δράση σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των κεμαλικών μεταρρυθμίσεων και άσκησαν παράλληλα σημαντικό προπαγανδιστικό έργο.