30 Ιουνίου 2017

Βράβευση του δήμου Σάμου από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε ειδική τελετή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο δήμος Σάμου τιμήθηκε με τη διάκριση «European Diploma» (Ευρωπαϊκό Δίπλωμα) στο πλαίσιο του «Europe Prize» (Βραβείου Ευρώπης).

Τα βραβεία απονέμει...


... η «Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Υγείας και βιώσιμης Ανάπτυξης» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την χθεσινή βράβευση, το Συμβούλιο αναγνωρίζει και τιμά τη δράση του δήμου και των πολιτών της Σάμου σε πολλούς τομείς όπως: αδελφοποιήσεις, συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Κωνσταντίνος Αμυρσώνης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Σάμου και ο Γιάννης Μανδουραράκης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων του δήμου και εκπρόσωπος του δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου. Το βραβείο επέδωσε η επικεφαλής της οργανώτριας Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδη, βουλευτής Κύπρου παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβη, Στέλιου Περράκη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο εκπρόσωπος του δήμου Σάμου κ. Μανδουραράκης, αναφέρθηκε στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νησιού, «ως σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας» καθώς και τη «διαχρονικά εξέχουσα οικονομική, γεωπολιτική και πολιτιστική σημασία του». Με το μήνυμά του επικέντρωσε στον εθελοντισμό και την κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού «σε ένα κλίμα εξωστρέφειας με στόχο την ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών, τον διάλογο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπογράμμισε επίσης, την ανταπόκριση του πληθυσμού της Σάμου στην προσφυγική κρίση, κατά την οποία, όπως τόνισε, «έδειξε ένα τολμηρό σημάδι αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, πέρα από φυλετικούς περιορισμούς και πάντα σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Τόνισε την αφοσίωση των κατοίκων του νησιού στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον μέσα από τη δημιουργία δικτύων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και των πολιτών τους.

Αναφέρθηκε τέλος στη συμμετοχή της Σάμου σε ενώσεις και κινήματα, όπως το «Let's do it" (Εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού) και European Mobility Week (Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητοποίησης) που θα οργανωθεί για πρώτη φορά στις 16 με 22 Σεπτεμβρίου του 2017.  Εκτός από τη Σάμο το «European Diploma» απονεμήθηκε και σε έξι ακόμα δήμους από την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία και την Πολωνία.