18 Ιουνίου 2017

Αίγυπτος: Αβερώφειο και Τοσιτσαία θα παραμείνουν ελληνικά σχολεία

Στόχος είναι η εγγραφή νέων μαθητών στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία

Τη διαβεβαίωσή του ότι το Αβερώφειο Γυμνάσιο - Λύκειο και η Τοσιτσαία Σχολή, θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεία, εξέφρασε...


... ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, στην τελετή λήξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2016-2017. Ο Ε. Κασιμάτης προσέθεσε ότι «στόχος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας είναι η εγγραφή νέων μαθητών στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία της», που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και το έργο τους με την ιστορία του Αιγυπτιώτη -και δη, Αλεξανδριανού- Ελληνισμού.

Οι μαθητές μίλησαν σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, ευχαριστώντας τόσο την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, όσο και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς τους για τον κόπο τους να τούς προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από τον εαυτό τους καθ' όλη τη σχολική χρονιά.

Ξεχωριστός ήταν και ο λόγος του Σπύρου Πεφάνη Μακρή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, μιλώντας εκ μέρους των τριών αποφοίτων του Αβερωφείου, αλλά κυρίως απευθυνόμενος στις καρδιές όλων όσοι πέρασαν από αυτά τα μαθητικά θρανία, και έχουν γνωρίσει την αγωνία και τους κόπους των μαθητών για ένα καλύτερο αύριο. Ο Σπύρος Πεφάνης Μακρής μίλησε για «ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο χαρές, γέλιο, παιχνίδι, διδαχές», και πολλές στιγμές που σηματοδότησαν τη ζωή τους ολάκερη...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης απευθύνθηκε στο λόγο του, κυρίως προς τους αποφοίτους, που ήταν άλλωστε και τα τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας. «Όλοι σχεδόν οι μαθητές δυσανασχετούν με το σχολείο, όταν όμως αποφοιτήσουν, το θυμούνται με νοσταλγία και χαρά», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ε. Κασιμάτης μίλησε για την προσφορά της Κοινότητας προς τους Αλεξανδρινούς μαθητές: «Η Κοινότητά μας, όλα αυτά τα χρόνια τους έδωσε, ό,τι καλό μπορούσε, στα Σχολεία, στο Προσκοπείο, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, αλλά και τώρα θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και τούς θέλει συνεργάτες της, σε πολλά θέματα, όπως επαγγελματικά, εκπαιδευτικά κ.ά. Τούς ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, καλή επαγγελματική πορεία με επιτυχίες, αλλά πάντοτε η προσωπικότητά τους να χαρακτηρίζεται από υψηλά ιδανικά».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ έδωσε το στίγμα και τον τρόπο εργασίας που θα ακολουθήσει η Κοινοτική Επιτροπή στο θέμα των σχολείων, τονίζοντας: «Σήμερα η Εφορεία Σχολείων έχει ήδη προγραμματίσει την κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών για την νέα σχολική χρονιά 2017-2018, που αρχίζει το μήνα Σεπτέμβριο και μελετά νέες κατευθύνσεις για την διαμονή τους και τις άδειες παραμονής τους. Τέλος, έχουν αρχίσει οι εγγραφές νέων μαθητών στο Πρατσίκειο Δημοτικό και μάλιστα στην Α΄ Τάξη.

» Η Κοινοτική Επιτροπή έχει θέση σε προτεραιότητα, όχι μόνο τη διατήρηση των Ελληνικών Σχολείων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των μαθητών, αν είναι δυνατόν, γιατί πιστεύει ότι η ψυχή της Παροικίας είναι τα σχολεία... οι Έφοροι Σχολείων και όλη η Κοινοτική Επιτροπή να συγχαρούμε όλους τους εκπαιδευτικούς μας για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εκπαίδευση, που πολλές φορές πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να ευχαριστήσουμε τους γονείς για την άριστη συνεργασία με τα σχολεία και την Κοινότητα και να συγχαρούμε όλους τους μαθητές μας».