12 Ιουνίου 2017

"Ξεφουσκώνει" η αριστερά του Γκρίλο στην Ιταλία;

Τι έδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση

Πικρή γεύση άφησαν στο Κίνημα 5 Αστέρια οι χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, καθώς οι υποψήφιοί στις μεγαλουπόλεις...
... –και στην πατρίδα του Μπέπε Γκρίλο- μένουν εκτός δεύτερου γύρου, που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες.

Η κύρια πολιτική μάχη σε 1.004 δήμους, όπου κατοικούν πάνω από εννέα εκατομμύρια Ιταλοί εστιάστηκε μεταξύ των υποψηφίων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, που θα δώσουν μάχη για τη διεκδίκηση των δημοτικών συμβουλίων της Γένοβας και της Βερόνας στον δεύτερο γύρο της 25ης Ιουνίου.

Στο Παλέρμο της Σικελίας οι προβολές δείχνουν ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο κεντροαριστερός δήμαρχος, Λεολούκα Ορλάντο, με ποσοστό 42%. (Το όριο που θέτει ο εκλογικός νόμος για την επικράτηση από τον πρώτο γύρο είναι το 40%.) Ήδη με καταμετρημένο περίπου το 30% των ψήφων λαμβάνει άνω του 45%.

Στην Πάρμα θα πάρουν μέρος στην τελική αναμέτρηση για την δημαρχία ο δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι (πρόκειται για πολιτικό που διαγράφηκε από τα Πέντε Αστέρια και λαμβάνει με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων 34,77%) και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Πάολο Σκάρπα (32,71%).

Στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι εκλέγεται στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης, Μάουρο Τζιλμπέρτι (με καταμετρημένο περίπου το 30% λαμβάνει 44,87%), ενώ στο Καταντζάρο της Καλαβρίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Βιντσέντζε Αντόνιο Τσικόντε με τον κεντροδεξιό Σέρτζιο Αμπράμο.

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι εντυπωσιάζει το θετικό αποτέλεσμα της κεντροδεξιάς, παρά τις τόσες ρήξεις σε εθνικό επίπεδο, ότι καταγράφεται μια ικανοποιητική επίδοση της κεντροαριστεράς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (συχνά, όμως, μαζί με δυνάμεις της αριστεράς), και ότι σημειώνεται μια μεγάλη δυσκολία σε ό,τι αφορά τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο να επιλέξουν υποψήφιους που μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν.

Συγχρόνως τονίζουν όμως ότι ούτε και στην Ιταλία δεν μπορούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών να χρησιμεύσουν ώστε να εξαχθούν, αυτόματα, συμπεράσματα που να ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.