30 Ιουνίου 2017

Η Μέρκελ απείλησε και την Κίνα: «Εάν θέλει να μας αγοράσει οφείλουμε να αντιδράσουμε»

Προειδοποίηση εναντίον του «οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας», η οποία θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο» απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ...


... φάνηκε ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Βλέπουν στο Πεκίνο την Ευρώπη μάλλον σαν ασιατική χερσόνησο», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Η καγκελάριος παραδέχεται ωστόσο πως «κομμάτια της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα», εξ ου και οι προσπάθειες του Βερολίνου να διεξαγάγει διάλογο μ’ αυτόν τον αναπόφευκτο εμπορικό εταίρο ώστε να φθάσουμε σε «μια αρμονική ανάπτυξη προς το συμφέρον όλων». Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την «όρεξη» που δείχνουν οι Κινέζοι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το 2016, η Γερμανία και η Ε.Ε. είχαν απλώς διαπιστώσει, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό, τη μεταφορά τεχνολογιών «made in Germany» κατά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από τη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Midea έναντι 4,6 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό η Γερμανία υποστήριξε διακριτικά την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας, που έχει στόχο να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην Ε.Ε., ώστε να προστατεύουν τους στρατηγικούς τομείς. Όμως η ιδέα αντιμετώπισε αντιστάσεις τους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα από την πλευρά της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, που φοβούνται μήπως ένα τέτοιο μέτρο εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις στις χώρες τους.

«Η Ευρώπη οφείλει να εργαστεί ακατάπαυστα για να υπερασπιστεί την επιρροή της και θα πρέπει κυρίως να μιλάει με μία φωνή απέναντι στην Κίνα», δήλωσε επίσης η καγκελάριος. Επικαλούμενη το παράδειγμα των πρόσφατων γερμανικών επενδύσεων στους μικροεπεξεργαστές, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι, «εάν χώρες, όπως η Κίνα, θέλουν απλώς να αγοράσουν αυτό που δημιουργείται χάρη σε σημαντικές επιδοτήσεις, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε».

Τώρα ίσως συνειδητοποιούν κάποιοι γιατί έπιασε άγχος τους Γερμανούς το προηγούμενο διάστημα να καταγγείλουν μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κίνα στον ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.