19 Ιουνίου 2017

ΟΜΟΝΟΙΑ»: Καταψηφίστε τον ανθέλληνα Έντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Για 27 χρόνια, η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» αγωνίζεται και εκπροσωπεί επάξια την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Παρά τις πολύπλευρες εξωτερικές...
... πιέσεις αλλά και τις εσωτερικές διαφωνίες και έριδες που είναι αναπόφευκτες στο χώρο της πολιτικής, η Ομόνοια όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατάφερε να επιβάλει τον σεβασμό σε φίλους και αντιπάλους.

Κατά τις 17 εκλογικές μάχες που δώσαμε μέχρι σήμερα (οκτώ για το κοινοβούλιο και εννιά για τοπική αυτοδιοίκηση) για την Ομόνοια και τον πολιτικό της βραχίονα το ΚΕΑΔ, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά οι 17 αυτές μάχες ήταν οι σταθμοί της πολύχρονης πορείας μας.

Όλες οι πολιτικές αποφάσεις όπως και η ανάδειξη των υποψηφίων λαμβάνονταν πάντα από το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας τις οποίες υιοθετούσε το ΚΕΑΔ. Για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την 25η Ιουνίου, λόγο ειδικών συνθηκών αλλά και δικών μας αδυναμιών δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

(...) Το ρευστό πολιτικό κλίμα και οι ραγδαίες εξελίξεις που άλλαζαν μέρα με τη μέρα, απαιτούσαν όσο ποτέ άλλοτε την ενότητα. Η πολιτική συμφωνία της 18ης Μαΐου, των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, για την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές που μεταξύ άλλων προέβλεπε την εξόντωση των μικρών κομμάτων, μας έφερε προ τετελεσμένων και απρόβλεπτων μέχρι τότε καταστάσεων.

Μετά από μία εβδομάδα, την 25η Μαΐου, συγκάλεσα το Γενικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί εκεί η πολιτική απόφαση καθώς μέχρι τότε θα ήταν γνωστές οι προθέσεις για τυχόν συνεργασίες με άλλο/α πολιτικά σχήματα ενώ θα απέμεναν δύο μέρες για την κατάθεση των δικών μας ψηφοδελτίων. Τα μέλη του Γ.Σ. δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου και είναι λυπηρό γιατί σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης παρότρυναν άλλα μέλη να μην συμμετέχουν ώστε να μην έχουμε απαρτία.

Διευκρινίζω πως δεν ήμουν αντίθετος στη σύμπραξη με το Δημοκρατικό ή άλλο κόμμα, αρκεί να οριοθετούσαμε ξεκάθαρους στόχους και να λαμβάνονταν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που έχουμε ως πολιτική εκπροσώπηση καθώς το ΚΕΑΔ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως τα υπόλοιπα μικρά πολιτικά κόμματα της χώρα που έχουν σποραδικούς ψήφους σε όλη την επικράτεια.

Άλλωστε αυτούς τους προβληματισμούς τους είχα εκφράσει και σε συνάντησή μου με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπάσα, παρουσιάζοντάς του και τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις. Εάν οι προτάσεις αυτές δεν γίνονταν αποδεκτές ή έστω δεν αποτελούσαν τη βάση διαπραγμάτευσης, ας οδηγούμασταν στην ανεξάρτητη κάθοδο. Την τελική συμφωνία για προεκλογική συγχώνευση του ΚΕΑΔ στο ΔΚ την άκουσα στην τηλεόραση.

Επικρατούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές απόψεις: 1) Να στηρίξουμε το ΔΚ εφόσον στις λίστες του συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του κόμματός και άλλοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.

2) Να στηρίξουμε το κόμμα ΕΕΜΜ-MEGA εφόσον μόνο αυτό εκφράζει την ανεξάρτητη πολιτική έκφραση που πρεσβεύει η Ομόνοια, άλλωστε η εκλογή του κ. Ντούλε, όπως λένε, δεν εξαρτάται από τις δικές μας ψήφους. 3) Να κάνω έκκληση για συμμετοχή στις εκλογές για ψήφο κατά βούληση. 4) Να κάνω έκκληση για αποχή από τις εκλογές.

Εξαιρώντας την 4η με την οποία διαφωνώ κάθετα, και οι τρεις πρώτες προτάσεις έχουν τα επιχειρήματα τους και λυπάμαι που θα στεναχωρήσω πολλούς, ο ρόλος του Γενικού Προέδρου δεν είναι να νομιμοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός των οργάνων της Ομόνοιας.

Δεν μπορώ όμως να μην απευθύνω έκκληση για μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας γιατί αυτές οι εκλογές κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι. Μπορεί κάποιοι να μην βρίσκουν κάτι να επιβραβεύσουν, μπορούν όμως όλοι οι Βορειοηπειρώτες με την ψήφο τους να καταδικάσουν την πιο ανθελληνική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όσο πουθενά αλλού στη χώρα, για να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων για να «νομιμοποιήσει» την πολιτική του.

Είναι εθνικό και πολιτικό χρέος να αντισταθούμε ενάντια στους εκβιασμούς και την εθνικιστική – ανθελληνική πολιτική του Έντι Ράμα. Δεν μπορώ επίσης να μην εκφράσω τη λύπη μου για την καλλιέργεια μίσους και εσωστρέφειας από τα ηλεκτρονικά και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιορίζονται στην ενδοοικογενειακή αντιπαλότητα, χωρίς ίχνος εποικοδομητικής κριτικής, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου και προκαλούν ανεπανόρθωτα χάσματα για το αύριο.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Οι κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας αλλά και ευρύτερα, μας πιέζουν ασφυκτικά για άμεσες πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης. Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να αποκτήσουμε την αξιοπιστία των μελών μας, των συμπατριωτών μας αλλά και των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων

Υπάρχει ήδη απόφαση για έκτακτη Καταστατική Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα λαμβάνονται από το έκτακτο συμβούλιο που θα αποτελείται από τους προέδρους των επτά Παραρτημάτων το οποίο εν συνεχεία θα πλαισιωθεί με άλλα στελέχη και ομάδες εργασίας.
Λεωνίδας Παππάς, Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ