16 Ιουνίου 2017

Η Ρωσία συγκρότησε «Επιτροπή Υπεράσπισης Εθνικής Κυριαρχίας και Αποτροπής Ξένων Επεμβάσεων»

Θα εξετάζει τις πρώτες υποθέσεις επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

Η αμερικανική Γερουσία μπορεί να συνεχίζει όπως και οι αμερικανικές υπηρεσίας ασφαλείας τις έρευνες που έχουν στόχο να αποδείξουν....
... την ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις τυχόν διασυνδέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με το Κρεμλίνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν σκέπτεται να υιοθετήσει τα δικά της μέτρα για να αποτρέψει τυχόν επεμβάσεις ξένων χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, συγκρότησε μια προσωρινή επιτροπή επί θεμάτων υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και αποτροπής ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, επικεφαλής της οποίας ο Αντρέι Κλίμοφ, ενώ μέλη της είναι διάφοροι βουλευτές μεταξύ των οποίων και η ελληνικής καταγωγής βουλευτής της ρωσικής Δούμας Όλγα Κοβιτίδη.

Η επιτροπή αυτή θα συλλέγει και θα αναλύει σχετικές πληροφορίες βασιζόμενη στην ισχύουσα ρωσική νομοθεσία που αφορά την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αποτροπή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Παράλληλα, θα καταθέτει προτάσεις που θα αφορούν την βελτίωση της νομοθεσίας στον τομέα αυτό.

Ωστόσο, η δραστηριότητα της δεν θα περιορίζεται μόνο στην συλλογή και ανάλυση των σχετικών πληροφοριών. Θα παρακολουθεί παράλληλα, την δραστηριότητα «των ξένων κρατών, των διακρατικών οργανώσεων και διεθνών οργανώσεων, που έχουν την πρόθεση να επεμβαίνουν στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Επιπλέον η επιτροπή θα μελετάει και την σχετική διεθνή νομοθεσία που αφορά τον τομέα αυτό των επεμβάσεων σε ξένες χώρες.  Περισσότερες, διευκρινίσεις για την δραστηριότητα της επιτροπής, έδωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία ως γνωστόν είχε διατελέσει κατά το παρελθόν πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου Πούτιν.

Η κυρία Ματβιένκο είπε ότι η επιτροπή δημιουργήθηκε επειδή η Ρωσία πρέπει να διαμορφώσει μηχανισμούς που θα προστατεύουν πιο αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Tass, η ίδια υποσχέθηκε ότι η επιτροπή θα λειτουργεί με διαφάνεια και «όχι κεκλεισμένων των θυρών» και θα συζητά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, με «τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με εμπειρογνώμονες και επιστήμονες».

Η Ματβιένκο ανέφερε ότι πάντα ο στόχος των χωρών που επενέβαιναν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών ήταν ένας και μοναδικός: να ανατρέψουν καθεστώτα που δεν τους ήταν αρεστά. «Η εξουσία μπορεί και πρέπει να αλλάζει, αλλά πρέπει να αλλάζει με δημοκρατικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στην Ρωσία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο».

«Αν θέλει κάποιος να διεκδικήσει την εξουσία, πρέπει να ιδρύσει το δικό του κόμμα, να συσπειρώσει τους ομοϊδεάτες του και να επιδιώξει να λάβει την υποστήριξη των ψηφοφόρων». Προσέθεσε μάλιστα ότι «κανένα κράτος δεν επιτρέπει έξωθεν παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις που αποσκοπούν να αλλάξουν την κατάσταση».

Η δημιουργία της εν λόγω επιτροπής, δημιουργεί την αίσθηση, ότι η ρωσική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ετοιμάζει την δικό του θεσμό δημοσιοποίησης των τυχόν ξένων επεμβάσεων στην Ρωσία, πιθανόν με βάση το πρότυπο της αμερικανικής Γερουσίας και την διεθνή πρακτική.

Η ίδρυση της εν λόγω επιτροπής είναι αναμφίβολα ένα νέο στοιχείο στην κοινοβουλευτική πρακτική της Ρωσίας, που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν αρχίζει να εξετάζει τις πρώτες υποθέσεις επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.