15 Ιουνίου 2017

Πού να το μαζέψουν… φύγετε ΗΠΑ από το Al Udeid, σύσταση ΗΑΕ!

Δεν φαίνεται να «μαζεύεται» εύκολα η κρίση που έχει προκύψει με το Κατάρ, καθώς μετά το πρώτο σοκ και κάποια ταξίδια (π.χ. Άγκυρα και Μόσχα) του υπουργού Εξωτερικών...


... του Κατάρ, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακήρυξη «δεν κάνουμε πίσω», παρά τις κάποιες φιλότιμες προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης, έρχονται τα ΗΑΕ να ζητήσουν άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από τη στρατιωτική βάση Al Udeid!

Την έμμεση «σύσταση» κατέθεσε μέσω δηλώσεων ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα, ώστε να σταματήσει η αμερικανική παρουσία στην βάση Al Udeid να λειτουργεί ως εξασφάλιση ότι δεν θα αναληφθεί δράση κατά της Ντόχα…

Υπενθυμίζεται, ότι η αεροπορική βάση Al Udeid, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, αποτελεί έδρα της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM: US Central Command) για την περιοχή. Στη χώρα σταθμεύει 10.000 αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, ενώ η βάση επίσης αποτελεί κέντρο επικοινωνιών και επιχειρησιακό κέντρο για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ που θεωρείται πολύ ισχυρός και με εξαιρετικές επαφές στην Ουάσιγκτον, εμμέσως προανήγγειλε έγερση του θέματος στο Κογκράσο: «Η αεροπορική βάση είναι πολύ καλή πολιτική εξασφάλισης απέναντι στην άσκηση επιπρόσθετης πίεσης. Ίσως κάποιος στο Κογκρέσο θα έπρεπε να ζητήσει ακρόαση και απλά να θέσει. “μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε να την απομακρύνουμε;”», σύμφωνα με όσα έγραψε η εφημερίδα «The Hill». (defence-point)