13 Ιουνίου 2017

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 4-11 Ιουνίου 2017

5.6.2017: Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, με ειρηνικό τρόπο, είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματά τους, είπε ο Αμερικανός ειδικός για τα Βαλκάνια Steven Mayer, σε συνέντευξή του...


... στο ρωσικό πρακτορείο Ѕрutnіk. Είπε ότι «τα σύνορα δεν είναι κάτι το ιερό» και πρόσθεσε ότι μετά την ψυχροπολεμική περίοδο έχουν αλλάξει ειρηνικά, όπως συνέβη στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Τσεχοσλοβακία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Βαλκάνια υπάρχει «κάποια υποστήριξη για μια αλλαγή των συνόρων, αλλά και φόβος».

«Αν κοιτάξετε τα τελευταία 22 χρόνια, όταν στην περιοχή αναμιγνύονταν οι ΗΠΑ και μερικές φορές οι Ρώσοι, τα πράγματα δεν τελείωσαν καλά. Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρούν απόσταση. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν την περιοχή και δεν κατανοούν τις εθνικές διαιρέσεις. Η περιοχή πρέπει μόνη της να λύνει τα προβλήματά της», είπε ο εμπειρογνώμονας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
4.6.2017: Κατά τους τελευταίους μήνες σε όλο το εύρος του Δήμου Φοικινιού τοποθετήθηκαν πινακίδες ενδείξεων για τους οικισμούς και οδικής σήμανσης, οι οποίες είναι όλες τους γραμμένες μόνο στην αλβανική παραβιάζοντας την υποχρέωση των κρατικών Αρχών αλλά και το κεκτημένο, κατοχυρωμένο σε διεθνείς συμβάσεις, δικαίωμα για δίγλωσσες πινακίδες σε δημόσιους χώρους σε περιοχές που ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

4.6.2017: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν οικονομική βοήθεια στην Αλβανία, ύψους 14,09 εκατ. δολ., κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στην οποία για πρώτη φορά αναφέρονται στην απειλή της ρωσικής επιθετικότητας. Το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να σταματήσουν το φαινόμενο των απειλών που αποτελεί πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν.

Στις προηγούμενες εκθέσεις προϋπολογισμών δεν υπήρχε αναφορά για τη Ρωσία, αλλά τώρα φαίνεται έκδηλο το ενδιαφέρον. Μεγάλη σημασία, δίνουν οι Αμερικανοί στον αλβανικό στρατό. Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, από το 2019 θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας, θα λάβει νέα όπλα και θα έχει εκτεταμένη εκπαίδευση.

5.6.2017: Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν έχει επισκεφτεί ακόμα την Ελλάδα, ο Έντι Ράμα απάντησε ότι «θα επισκεφθεί πανηγυρικά στην Αθήνα μόλις ο Τσίπρας άρει τον Νόμο του Εμπολέμου». Σχετικά με τον νόμο περί μειονοτήτων τον οποίο έχει απορρίψει η ελληνική μειονοτική πλευρά στην Αλβανία, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καν τέτοιο νόμο και επανέφερε την γνωστή αξίωση για αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στην "αρβανίτικη μειονότητα" στην Ελλάδα.

6.6.2017: Δημοσκόπηση σε δείγμα 800 ερωτηθέντων, δείχνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα- SP, του Έντι Ράμα, κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές λαμβάνοντας από 69 έως 73 έδρες -συμπεριλαμβανομένου του περιθωρίου σφάλματος- που αντιστοιχούν στο 48 με 52% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα- DP,  λαμβάνει το 28 με 32% των ψήφων ή 41-45 έδρες. Τρίτο κόμμα παρουσιάζεται το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση»-LSI με 14 έως 18 έδρες. Άλλα μικρότερα κόμματα, από  2 έως τέσσερις έδρες.

7.6.2017: Στην πλατεία "Σκεντέρμπεη" των Τιράνων, τοποθετήθηκαν λίθοι από περιοχές αλβανικές, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβαν και την Θεσπρωτία. Η Αθήνα υπέβαλε καταγγελία στο Δήμο των Τιράνων, να αποσύρει από το μωσαϊκό τους λίθους από τις Φιλιάτες της Θεσπρωτίας και η απάντηση ήταν ότι έπραξαν το σωστό.

8.6.2017: Στην τοποθέτηση πλακών από λίθους που προέρχονται από τις Φιλιάτες στην πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων, μαζί με λίθινες πλάκες από όλα τα λεγόμενα "αλβανικά εδάφη", αντέδρασε ο Έλληνας πρέσβης, και ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, δήλωσε ότι οι πλάκες από τις Φιλιάτες θα τοποθετηθούν στην πλατεία που φέρει το όνομα του εθνικού ήρωα μαζί με τις πλάκες που προέρχονται από όλα τα αλβανικά εδάφη. «Η τσαμουριά είναι αλβανική γη που έχει καταληφθεί με τη βία από το ελληνικό κράτος και ανήκει στους Αλβανούς», είπε.

ΒΟΣΝΙΑ
9.6.2017: Θετικό αποτέλεσμα απέσπασε η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου στη Ζένιτσα, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη με την Εθνική Βοσνίας, για το Μουντιάλ του 2018, παραμένοντας σε τροχιά πρόκρισης. Με αυτό το αποτέλεσμα η Εθνική παραμένει στη δεύτερη θέση του ομίλου και διατηρεί το προβάδισμα του ενός πόντου από τη βασική της αντίπαλο για την πρόκριση, Βοσνία.

9.6.2017: Γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, με τη συμμετοχή μάλιστα οπαδών των γηπεδούχων που βρέθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί ένα χτύπημα από τον βοηθό προπονητή του Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς (!) και να χάσει το δόντι του ο Γιάννης Γιαννιώτας. Επίσης, υπήρξε κάποια ένταση μετά τη λήξη του παιχνιδιού μεταξύ των Βόσνιων στις εξέδρες (πέταξαν και αντικείμενα) και των λίγων υποστηρικτών της Εθνικής Ελλάδας που βρέθηκαν στην Ζένιτσα, η οποία ευτυχώς εκτονώθηκε γρήγορα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
6.6.2017: Οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει ελέγχους σε 70 ελληνικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη Βουλγαρία για να διαπιστώσουν εάν πράγματι δραστηριοποιούνται εκεί. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 80 % αυτών των επιχειρήσεων είναι εικονικές, με τα έσοδά τους να αποκρύπτονται από το ελληνικό κράτος.

6.6.2017: Η Gazprom βλέπει την Βουλγαρία ως καταναλωτή φυσικού αερίου, στην περίπτωση που κατασκευαστεί η δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας και των Βουλγάρων αρμοδίων. Ο Μεντβέντιεφ, διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή η Gazprom συζητά με τους Βούλγαρους τις εκδοχές του συστήματος διανομής φυσικού αερίου εντός της Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας ότι "προς το παρόν μόνο γι’ αυτό συζητάμε".

7.6.2017: Στο Μπλαγκόεβγκραντ διεξάγεται -από 29 Μαΐου με λήξη 10 Ιουνίου- η κοινή Ελληνοβουλγαρική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων, Balkan Dagger, την οποία οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και Πάνος Καμμένος, θα παρακολουθήσουν την Παρασκευή 9 Ιουνίου.

8.6.2017: Κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο. Το δυστύχημα συνέβη κατά την διάρκεια της τακτικής άσκησης "Μαύρη Θάλασσα - 2017", όπου κατά την πραγματοποίηση ελιγμού, το ελικόπτερο κατέπεσε. Μάλλον, η έλικά του χτύπησε το κατάρτι πλοίου. Υπέκυψε στα τραύματά του ο διοικητής του πληρώματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, και τραυματίστηκαν δύο μέλη του πληρώματος, η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο.

9.6.2017: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, παραδέχθηκε πως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι άδικες και θα πρέπει να αρθούν άμεσα από τη Δύση: «Θα υποστηρίξω ευχαρίστως τις ενέργειες για την ακύρωση αυτών των κυρώσεων, αλλά -για να καταστεί σαφές- ένας πρόεδρος δεν μπορεί να το ξεκινήσει όλο αυτό μονομερώς». Τόνισε πως θα ήθελε την στήριξη της Δύσης ή τουλάχιστον περισσοτέρων χωρών που θα πιέσουν για να αρθούν οι κυρώσεις προς τη Μόσχα.  «Οι μηχανισμοί της ΕΕ επιτρέπουν σε οποιαδήποτε χώρα να υποβάλει πρόταση για την κατάργηση των κυρώσεων. Αυτό θα συμβεί τελικά διότι τα διμερή περιοριστικά μέτρα είναι επιβλαβή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

9.6.2017: Όλες οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης που έπρεπε να πραγματοποιηθούν στη Σόφια, έχουν ακυρωθεί, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εκτελεστικού Οργανισμού "Διοίκηση οχημάτων" Κρασιμίρ Καλαϊτζίεφ. Το μέτρο εφαρμόστηκε ως αποτέλεσμα της αστυνομικής επιχείρησης, στην διάρκεια της οποίας, μέσα στην εβδομάδα, συνελήφθηκαν 12 από τους 16 εξεταστές. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα μετά από καταγγελίες για την πώληση διπλωμάτων οδήγησης και δωροληψίες κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων. (bnr.bg)

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
6.6.2017: Ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στο Κοσσυφοπέδιο, Ρουάρι Ο’Κόνελ, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους υποψήφιους βουλευτές δεν είναι ότι έχουν μόνο προβλήματα με το νόμο, αλλά ορισμένοι έχουν καταδικασθεί για σοβαρά εγκλήματα. «Για μένα, θα ήταν πολύ περίεργο στη Βρετανία, εάν κάποιος που έχει επιβαρυμένο ποινικό μητρώο να λαμβάνει μέρος στις εκλογές. Εάν ήταν στη Βρετανία, κάποιος υποψήφιος που κατηγορείται για εγκλήματα θα είχε αφαιρεθεί αμέσως από τον κατάλογο των υποψηφίων του κόμματος και από μέλος του», είπε.

10.6.2017: UCKάδες έχουν σοβαρές πιθανότητες νίκης στις βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας και επικεφαλής του PDK Κάντρι Βέσελι διετέλεσε επί μακρόν αρχηγός της ισχυρής μυστικής υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου (SHIK). Τώρα είναι σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού και αλλοτινού διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι, που ηγείται της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον (ΑΑΚ). Ο τρίτος της νεότευκτης συμμαχίας είναι ο Φατμίρ Λιμάι από το κόμμα NISMA, επίσης πρώην κορυφαίο στέλεχος του UCK.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
5.6.2017: Οι ΗΠΑ και μια σειρά χωρών της ΕΕ έχουν ως στόχο και πάλι να "αφομοιώσουν τα Βαλκάνια", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά "γεωπολιτικό σχέδιο" που επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις. «Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την αφομοίωση των Βαλκανίων», δήλωσε.

8.6.2017: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα επιβάλει ένα νέο πρόστιμο, για εξύβριση ή γελοιοποίηση του ΝΑΤΟ. Εκείνοι που θα γελοιοποιήσουν τη Συμμαχία θα τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 10 χιλιάδες ευρώ! Στο Μαυροβούνιο, παρόμοια μέτρα έχουν επιβληθεί και παλαιότερα, για τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους διεθνούς οργανισμούς στις οποίες η χώρα είναι μέλος.

9.6.2017: Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς προειδοποίησε, ότι το κλείσιμο της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων θα αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας "μεγάλων κρατών" στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της "Μεγάλης Αλβανίας". Για τον λόγο αυτό ο Τζουκάνοβιτς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των φιλοευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι ένα καλό μήνυμα προς τις άλλες χώρες της περιοχής.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
5.6.2017: Άρχισε να λειτουργεί η σιδηροδρομική σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βουκουρέστι μέσω Σόφιας, με ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο, το οποίο ξεκινάει κάθε Παρασκευή μεσημέρι στις 12.45 από τη ρουμανική πρωτεύουσα και φτάνει στην Θεσσαλονίκη στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου. Αντίστοιχα, η αναχώρηση του "Τρένου των διακοπών", όπως ονομάστηκε, από τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται κάθε Κυριακή βράδυ, στις 23.10.

ΣΕΡΒΙΑ
4.6.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για μένα, η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σερβία να εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. (…) Δεν καταλαβαίνω πώς, για παράδειγμα, στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου υπάρχει μια μεγάλη διαφήμιση αφιερωμένη στις ρωσο-σερβικές σχέσεις, ενώ δεν παρατηρείται το ίδιο πράγμα για τη συνεργασία που έχει με την ΕΕ». (Για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από την Γερμανία, έχει ακούσει κάτι, ο Γκάμπριελ;)

5.6.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε την δημόσια συζήτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό και υπεύθυνο θέμα. Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα, τις θρησκευτικές ομάδες και την κοινωνία για τους σκοπούς της Σερβίας και το μέλλον της». Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο με τους Αλβανούς.

ΣΚΟΠΙΑ
4.5.2017: Ξεσηκωμός στις Παμμακεδονικές Ενώσεις της Υφηλίου, που στρέφονται κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου και 18 βουλευτών της Ν.Δ., εκφράζοντας αντίθεση στις αντιδράσεις της Ν.Δ., που προκλήθηκαν από την θέση του Π. Καμμένου να μη αποδέχεται τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων. Στην επιστολή τους προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι Μακεδόνες ανά την Υφήλιο βρίσκουμε απαράδεκτη την απάντηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκου, σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου. Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για την πατρίδα μας η στάση των 18 βουλευτών της Ν.Δ. να ρωτούν εάν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτή από την χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που τα Σκόπια διέρχονται εσωτερική κρίση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας τους».

5.6.2017: Υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της Σλοβενίας συνελήφθη με την κατηγορία ότι κατέγραφε σε βίντεο με drone, την οικία του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ στη λίμνη της Αχρίδας. Η σύλληψη έγινε στα μέσα Απριλίου και τέθηκε υπό κράτηση, χαρακτηριζόμενος ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Σλοβενίας. Μετά την παρέλευση διμήνου και διαπραγματεύσεων με την Σλοβενία αφέθηκε ελεύθερος -με πρόστιμο 500 ευρώ- με το αιτιολογικό ότι το drone λειτουργούσε ως παιχνίδι για το παιδί του.

5.6.2017: Αναστάτωση προκλήθηκε από τις τοποθετήσεις του πανεπιστημιακού καθηγητή Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι για κατεδάφιση όλων των ελληνικών μνημείων στο κέντρο των Σκοπίων. Ως ένα από τα πρώτα βήματα, όπως σημειώνει σε άρθρο του, είναι η καταστροφή του έργου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, "Σκόπια 2014". «Πρέπει να κατεδαφίσει άμεσα η κυβέρνηση τα διάφορα αγάλματα και τις προσόψεις (στα κτήρια) που έγιναν με το πρόγραμμα "Σκόπια 2014". Ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος δεν είναι εθνικά μας σύμβολα».

6.6.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στη διαμάχη για το όνομα της χώρας του με την Ελλάδα, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα  ότι δεν θα αποτύχει να πείσει την Ελλάδα να μη εμποδίσει τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική ονομασία τους (FYRMacedonia). (Τα πράγματα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη πεισθεί, όχι φυσικά από τον Ζάεφ, αλλά από τις ΗΠΑ, που θέλουν πάση θυσία -των Ελλήνων- να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας ότι θα μειωθεί έτσι η ρωσική επιρροή).

7.6.2017: Προβοκάτσιες εναντίον της Ελλάδας χαρακτήρισε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τις τοποθετήσεις, από τις κυβερνήσεις Γκρούεφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων, αλλά και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων στα Σκόπια, τονίζοντας ότι κινήσεις όπως αυτές επιδείνωσαν τις σχέσεις με την Ελλάδα και ότι ο ίδιος θα τις σταματήσει.

7.6.2017: "Η Θεσσαλονίκη είναι δική μας", φώναζε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων πολυπληθής ομάδα ακροδεξιών, προσκείμενων στο κόμμα VMRO του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης πολιτών προκειμένου να πανηγυρίσουν το ευρωπαϊκό κύπελλο στο Χάντμπολ που κατέκτησε η ομάδα "Vardar". Κρατώντας σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, πολλοί εκ των συγκεντρωμένων ξεπέρασαν κάθε όριο πρόκλησης φθάνοντας σε σημείο γραφικότητας, όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ισχυριζόμενοι ότι η Θεσσαλονίκη τούς... ανήκει.

7.6.2017: Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος δαμαρτυρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επειδή ο παρουσιαστής του αγώνα Tom Ó Brannagáin χρησιμοποιούσε τον όρο "Macedonia" και όχι "FYROM", αναφερόμενος στην χώρα της Βαρντάρ Σκοπίων. Επίσης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για την απαράδεκτη φωτογραφία στα αποδυτήρια της Βαρντάρ Σκοπίων μετά τον τελικό, στην οποία μέλος της ομάδας κρατάει στα χέρια του μία σημαία, στην οποία διακρίνονται το Ελληνικό Εθνικό σύμβολο, ο "Ήλιος της Βεργίνας", καθώς και ελληνικά εδάφη (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βέροια, Καστοριά, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς) τα οποία παρουσιάζονται να έχουν προσαρτηθεί στη FYROM με την ονομασία "Macedonia"!

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
56.2017: Η Σλοβενία και η Κροατία ενώνουν τις δυνάμεις τους στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πληροφορεί το σλοβενικό πρακτορείο ЅTA. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα κράτη να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν ισχυρά θεσμικά όργανα, να βελτιώσουν τα δικαστικά τους συστήματα και να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ Εριάβετς.
Ο Μακεδών