19 Ιουνίου 2017

Ειδική... Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για Ρομά με 24 καλοπληρωμένα στελέχη

Τι κρύβει η «στραβή» για το αδικοχαμένο παιδί

Μετά την τουλάχιστον ατυχή δήλωση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, που χαρακτήρισε «στραβή» τον τραγικό θάνατο...


... του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, η κυβέρνηση επανήλθε μέσω των εξαγγελιών της κυβερνητικής επιτροπής, αποτελούμενης από την κυρία Θεανώ Φωτίου και τους κυρίους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Τόσκα, Παύλο Πολάκη και Κώστα Γαβρόγλου, η οποία συνεδρίασε για την αντιμετώπιση του ζητήματος των Ρομά.

Μια σειρά παρεμβάσεων, όπως αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για οπλοκατοχή και οπλοχρησία, δραστηριοποίηση κοινωνικών λειτουργών, υποχρεωτική σχολική παρακολούθηση και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια, καλούνται να αποφορτίσουν μία κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι.

Τη γενική εποπτεία όλων αυτών, όμως, θα έχει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά την οποία φτιάχνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με δεκάδες μετακλητούς που λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικά επιδόματα ευθύνης. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους Ρομά περιλαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια! Η Ειδική Γραμματεία δεσμεύεται, επιπλέον, να διαθέσει εθνικά κονδύλια... που δεν υπάρχουν για τη χρηματοδότηση 74 καταυλισμών.

Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στο Μενίδι, τη στιγμή που στο παρελθόν με ανακοινώσεις, αλλά και φυσικές παρεμβάσεις στελεχών της παρεμπόδιζε την εκκένωση καταυλισμών και την εφαρμογή του νόμου, κάνοντας λόγο για «αποκρουστέα συμπεριφορά της Πολιτείας».

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση των Ρομά στον ευρύτερο πληθυσμό είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει περισσότερο ή λιγότερο όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Οι Ρομά άλλωστε αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του εκλογικού σώματος. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 300.000 άτομα.

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει τη χορήγηση υπερτοπικής άδειας λιανικού εμπορίου για τους πλανόδιους Ρομά μαζί με πολλά ακόμα προνόμια.

Ειδική Γραμματεία Ρομά με δεκάδες μετακλητούς και επίδομα ευθύνης
Ελάχιστες ημέρες πριν από το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, με τους μετασεισμούς να μην έχουν ακόμα καταλαγιάσει, η Βουλή είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, η οποία μετατράπηκε σε κομματική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τους επίσημα προσκεκλημένους Ρομά, τον λόγο έλαβαν εκ μέρους του πολιτικού κόσμου αποκλειστικά και μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι κυρίες Εφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου από το υπουργείο Εργασίας. Οι δύο υπουργοί μαζί με την Κατερίνα Γιάντσιου έχουν δημιουργήσει από το 2016 την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά.

Για την ακρίβεια, το υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει στη σύσταση δύο νέων γραμματειών. Η μία εξ αυτών είναι η προαναφερθείσα Ειδική Γραμματεία, η οποία και στελεχώθηκε από μετακλητούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος λειτουργίας της αγγίζει τα 662.000 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, 72.000 ευρώ θα κοστίσει η σύσταση των δύο θέσεων ειδικών γραμματέων, 116.000 ευρώ οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που στελεχώνουν τα γραφεία τους, 412.000 ευρώ οι αμοιβές για τους υπαλλήλους που κατέλαβαν τις 24 συσταθείσες θέσεις διαφόρων κατηγοριών και 32.000 ευρώ για την καταβολή επιδόματος θέσεων ευθύνης.