17 Ιουνίου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος κρατά 100.000 αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη

Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 100.000 Ιρακινοί άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην Παλιά Πόλη...


... της Μοσούλης, στο βορειοδυτικό Ιράκ, την οποία προσπαθούν να απελευθερώσουν πλήρως οι ιρακινές δυνάμεις.

«Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι μπορεί να κρατούνται ακόμη στην Παλιά Πόλη… Οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ιράκ, Μπρούνο Γκέντο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη για την ανακατάληψη της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, στρατηγικό αλλά περίπλοκο στόχο. Στη δυτική πλευρά του Τϊγρη, του ποταμού που χωρίζει την πόλη στα δυο, η πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη αποτελείται από δαιδαλώδη σοκάκια που εμποδίζουν την προώθηση τεθωρακισμένων ενώ ενδεχόμενη χρήση βαρέων όπλων θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.

Ο κ. Γκέντο εξήγησε ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβε αμάχους έξω από τη Μοσούλη και τους ανάγκασε να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Παλιά Πόλη.  «Ξέρουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος τούς πήρε μαζί του» ενώ έφευγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της HCR.

Χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, οι άμαχοι οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Παλιά Πόλη «ζουν σε κατάσταση αυξανόμενης ένδειας και τρόμου», είπε, προσθέτοντας πως ελεύθεροι σκοπευτές προσπαθούν να σκοτώσουν όσους επιχειρούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.