24 Μαΐου 2017

«Δεν είμαι κατάσκοπος, οι ΗΠΑ με παγίδευσαν»

Τι είπε στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο 52χρονος Κινέζος που ζητούν οι ΗΠΑ

Για παγίδα των Αμερικανών έκανε σήμερα λόγο στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο Κινέζος Wu Tian Min, ο οποίος είχε συλληφθεί...


... στην Αθήνα μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο 52χρονος έπεσε στα χέρια των διωκτικών αρχών τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με αμερικανικό κατηγορητήριο, προσπάθησε ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί!

Σήμερα, στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας συζητήθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του 52χρονου, προκειμένου να δικαστεί επί αμερικανικού εδάφους για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Ο ίδιος ο Wu Tian Min μιλώντας σήμερα ενώπιον του συμβουλίου Εφετών, ζήτησε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κατάσκοπος αλλά ότι οι Αμερικανοί του έστησαν παγίδα. «Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου», υποστήριξε ο Κινέζος, αναφέροντας παράλληλα πως «αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών», πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και πως ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του 52χρονου κ. Όμηρος Ζέλιος, υποστήριξε στην αγόρευση του ότι από το αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας, καθώς και ότι δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή. Σε ό,τι αφορά στο πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό, όπως τόνισε ο συνήγορος, τελέστηκε επί ελληνικού εδάφους και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί στον 52χρονο εντολέα του ποινική δίωξη στην Ελλάδα.

Μέχρι πέρυσι, ο 52χρονος εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής αλλά όπως ο ίδιος είπε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Τελικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, πρόσφατα τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.

Έπειτα, όμως, από σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του Κινέζου στην Αθήνα και τον συνέλαβαν την ώρα που έβγαινε από πολυτελές ξενοδοχείο μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του 52χρονου, η εισαγγελέας του συμβουλίου Εφετών κ. Ευγενία Κυβέλου επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί της υπόθεσης, προκειμένου να μελετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς του εκζητουμένου. Η αγόρευση της εισαγγελέως αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου.