28 Μαΐου 2017

Οι φόβοι του Τσίπρα για το χρέος φέρνουν ανατριχίλα στο Μαξίμου

Έμειναν οι πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα πολλά λόγια

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις και η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup...
... της περασμένης Δευτέρας δείχνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα (σ.σ πρόταση Σόιμπλε), θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν.

«Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup επιβεβαιώνοντας το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βάρυνε περισσότερο όταν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να παραδέχονται ότι η πρόταση Σόιμπλε μπορεί να είναι μια βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσιες τοποθετήσεις ζητούσαν εδώ και τώρα βιώσιμη και ξεκάθαρη λύση για το χρέος, δείχνοντας τη δυσφορία τους.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη νευρικότητα, καθώς βλέπουν πως  ψήφισαν μια σειρά από σκληρά μέτρα, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Σε περίπτωση που δε δοθεί λύση στις 15 Ιουνίου, θα υπάρξει μεγάλη πίεση από τους βουλευτές οι οποίοι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη να μην ισχύσουν τα μέτρα, όπως δεσμεύτηκε. Μία ρήτρα που δεν έβαλε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, παρά την απαίτηση ορισμένων βουλευτών, καθώς υπήρξε η άρνηση των θεσμών. Εάν τελικά ο πρωθυπουργός ακολουθήσει αυτό τον δόμο, ως εναλλακτικό σχέδιο, τότε θα επέλθει ρήξη με τους δανειστές, με την χώρα να κινδυνεύει να ζήσει εκ νέου τον εφιάλτη του 2015.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και πάλι να βρει πολιτική λύση, όπως έκανε και στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις σύντομες συναντήσεις που είχε με την Α. Μέρκελ και τον Εμ. Μακρόν και με τους οποίους συμφώνησε να επικοινωνούν τακτικά μέχρι το κρίσιμο Eurogroup.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια της έχει υποστηρικτές και πως αν δε βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου, υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου κι εκεί ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο.