25 Απριλίου 2017

Τουρκικές αλχημείες για κάλυψη του ελλείμματος πιλότων

Eίναι γνωστό ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε αναλάβει το κύριο βάρος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με τη συμμετοχή ανωτάτων αξιωματικών...
... και εκατοντάδων πιλότων F-16 και ελικοπτέρων, μαχητικών και μεταφορικών.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν, εκτός από εκείνους που φυλακίστηκαν, απέταξε από το σώμα εκατοντάδες πιλότους, προκαλώντας έτσι σοβαρό έλλειμμα στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Τώρα η Πολεμική Αεροπορία, αναζητεί τρόπους να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην πολιτική αεροπορία. Πώς; Ανοίγει τις πόρτες σε εκείνους που αποστρατεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υιοθετεί πρακτική που εφαρμόζουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ καλώντας νεαρούς και υγιείς πιλότους που εργάζονται σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες να υπηρετήσουν.

Η πρόσκληση αφορά πιλότους που έφυγαν από την Πολεμική Αεροπορία και πλέον εργάζονται σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στην ΠΑ και να υπηρετήσουν διδάσκοντας νεότερους πιλότους.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, θα εφαρμοστεί το σύστημα της «εφεδρείας». Οι πιλότοι, δηλαδή, θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ιδιωτική εταιρεία που τους έχει προσλάβει και κάθε χρόνο, για ένα χρονικό διάστημα, θα επιστρέφουν στην ΠΑ για να εργαστούν για τη χώρα.

Όσοι επιστρέφουν στην υπηρεσία θα συμπληρώνουν το όριο πτήσεων με F-16 που προβλέπεται για να είναι ετοιμοπόλεμοι. Στο διάστημα αυτό θα τους παρέχεται και συμπληρωματική εκπαίδευση. Ειδικοί δηλώνουν ότι οι πιλότοι F-16 είναι πολύτιμοι για την ΠΑ, αφού χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδευτούν.

Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην ΠΑ των ΗΠΑ, προβλέπει πως σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου, οι πιλότοι θα καλούνται στην υπηρεσία και θα είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμοι. (pontos-news)