24 Απριλίου 2017

Πού στηρίζει η Ν.Δ. την ελπίδα της για αυτοδυναμία;

Αυτό που τονίζεται από πολλούς δεξιούς πολιτευτές και αναλυτές, είναι η ανάγκη μιας δεξιάς ρητορικής, η οποία θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι...
... έχουν σκορπιστεί σε διάφορα μικρά κόμματα της διασπασμένης Δεξιάς.

Μία αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα λειτουργούσε ιδανικά σε σχέση με την εφαρμογή της «συμφωνίας της αλήθειας», όπως την έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς βέτο από συγκυβερνώντα κόμματα.

Όπως μεταδίδεται, ο σχεδιασμός της οδού Πειραιώς «πατάει» στην εκτίμηση ότι ο απώτερος χρόνος της προκήρυξης εκλογών θα είναι το φθινόπωρο του 2018, καθώς στις αρχές του 2019 θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία της με τους δανειστές και να προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και ως εκ τούτου πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες πριν υποστεί το πολιτικό κόστος και των μέτρων αυτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία». γίνεται λόγος για κρυφές μετρήσεις, με βάση τις οποίες στελέχη του επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ βρίσκεται πολύ κοντά και εντέλει θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «όσο μακραίνει ο χρόνος των εκλογών τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε σε μια ισχυρή αυτοδυναμία».

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ομάδας, υπό τον Τ. Θεοδωρικάκο, που επεξεργάζεται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, στην οδό Πειραιώς θεωρούν πως ακόμη κι αν γίνονταν τώρα εκλογές το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ θα ήταν μια ιδιαιτέρως πιθανή εξέλιξη, «πολλώ δε μάλλον που με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίζεται η φθορά της κυβέρνησης» και εξηγούν τα στοιχεία της επεξεργασίας που κάνουν.

Η διαφορά, σημειώνουν, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, «μεγαλώνει από μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα τον μήνα και η μεταξύ τους απόσταση, σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις, φτάνει σε ιστορικά υψηλά μεγέθη» και μάλιστα «σε μία περίοδο εκλογικά ουδέτερη».

Εξηγούν μάλιστα πως με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα- εξαρτάται εν πολλοίς από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά και την πολυδιάσπαση όλων των πολιτικών χώρων, εκτιμούν ότι το άθροισμά τους μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10% και σε μια τέτοια περίπτωση θα αρκεί για την αυτοδυναμία της ΝΔ ένα ποσοστό της τάξεως του 36,25%.

Αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φτάσει το 8%, για την επίτευξη αυτοδυναμίας χρειάζεται 37%, ενώ αν οι εκτός Κοινοβουλίου σχηματισμοί αθροίσουν ποσοστό 6%, η ΝΔ θα πρέπει να φθάσει το 38%, κάτι που θεωρούν ιδιαιτέρως εφικτό, καθώς στην δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ η πρόθεση ψήφου για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 33%, σε μη προεκλογική περίοδο και με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να βρίσκεται στο 15%.