20 Μαρτίου 2017

Σκέψεις για ναμάζι στην Αγιά Σοφιά

Με τον Ερντογάν σε προσευχή Παρασκευής μπορεί να ανοίξει για λατρεία η Αγία Σοφία

Σε περίπτωση που η επιχείρηση που σχεδιάζει το ΑΚΡ για το όρος Κάντιλ δεν δώσει την "επιθυμητή επιρροή", σχεδιάζεται...


... να ανοίξει για λατρεία η Αγία Σοφία, με μια προσευχή Παρασκευής στην οποία θα είναι επικεφαλής ο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ όταν στις αρχές του έτους σε συνάντηση που είχε στην Βαγδάτη με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντάρ Ελ Αμπάντι, έδωσε συνέντευξη τύπου, είπε πως "Με δυνάμεις των πεσμεργκά και του κεντρικού Ιράκ, θα γίνουν οι δέουσες εργασίες για την εκκαθάριση του Σιντζάρ από τα τρομοκρατικά στοιχεία".

Ο Αμντουλκαντίρ Σελβί-γνωστός φιλοκυβερνητικός ανακοίνωσε σχετικά με την επιχείρηση γράφοντας: Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μπορεί να δούμε και στο Ιράκ μια επιχείρηση ανάλογη της "Ασπίδας Ευφράτη" κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται εκεί.

Η Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί στην εφημερίδα Σοζτζού, έγραψε πως "σύμφωνα με πληροφορίες από το μέγαρο του ΑΚΡ, συχνά συζητείται τελευταία μια επιχείρηση που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο όρος Κάντιλ. Σε περίπτωση που αυτή η επιχείρηση δεν αποδώσει την επιθυμητή επιρροή, το στοιχείο της έκπληξης είναι η Αγία Σοφία…

Στην τεχνητή κρίση που άρχισε με την Ολλανδία και περιέλαβε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ρητορική του προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν έφτασε στο "σταυρός έναντι ημισελήνου" και στο "μουσουλμάνοι κατά χριστιανών". Μια τόσο μεγάλη λοιπόν ρητορική, πρέπει να στεφθεί με μια μεγάλη δράση.

Στην Άγκυρα λοιπόν συζητείται πως αυτή η δράση μπορεί να είναι μια προσευχή στην Αγία Σοφία από όλα τα μέλη του ΑΚΡ με επικεφαλής τον Ερντογάν. Στο προεδρικό μέγαρο συζητείται σοβαρά παράλληλα με την ρητορική "σταυρός έναντι ημισελήνου" να σταματήσει να είναι μουσείο η Αγία Σοφία και να ανοίξει κανονικά για προσευχές.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, σχεδόν 1.000 χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ αναφερόμενος στην Αγία σοφία που είναι μια από τις πιο παλιές εκκλησίες και έγινε μουσείο το 1935, είπε πως "Δεν είναι μουσείο. Η Αγία Σοφία δεν είναι εκκλησία, Η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο του Μωάμεθ του Πορθητή ή και κοινό κτίριο όλων των μουσουλμάνων". (diken.com, tourkikanea)