25 Μαρτίου 2017

Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για ΑΟΖ Αλβανίας - Ελλάδας

Η Εισαγγελία Τιράνων ολοκλήρωσε και έκλεισε την υπόθεση δίωξης εις βάρος της διαπραγματευτικής Αλβανικής ομάδας στη μικτή Επιτροπή που διατύπωσε τη Συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας...


... για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο.

Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν την ποινική διαδικασία κατόπιν προσφυγής του ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι απ το 2014 ήδη. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Τιράνων δεν βρέθηκαν παραβάσεις ποινικής φύσεως στο σύνολο της διαδικασίας και σε κανένα από τα 14 πρόσωπα της Ομάδας που ανακρίθηκαν ξεχωριστά και σε αντιπαράθεση.

Η απόφαση των Εισαγγελικών αρχών να θέσουν στο αρχείο την υπόθεση μπορεί να έχει ελάχιστη νομική σημασία, έχει όμως τεράστια πολιτική αξία. Ως γνωστό το ΣΚ στην αντιπολίτευση τότε είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010 και είχε πετύχει την ακύρωση της Συμφωνίας Μπακογιάννη - Μπάσα παρουσία των Πρωθυπουργών Καραμανλή και Μπερίσα αντίστοιχα.

Όταν ήρθαν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές έστειλαν στην Εισαγγελία την υπόθεση προσδοκώντας απόφαση εις βάρος ειδικά του Γενικού Γραμματέα ΥπΕξ κ. Τουρντίου και του Επιτελάρχη Ναυτικού Χρήστου Γκερβένι, ώστε να τεκμηρίωναν την προπαγάνδα τους περί δόλου από ελληνικής πλευράς, εξαπάτησης στους χάρτες και πράξεων εθνικής προδοσίας με την παραχώρηση θαλασσίου χώρου ΑΟΖ στην Ελλάδα.

Προφανώς μετά τη σημερινή απόφαση των Εισαγγελικών αρχών ο Ράμα και Μπουσάτι είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι περί των πραγματικών τους κινήτρων στη αρνητική στάση που τηρούν για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης στο Ιόνιο Πέλαγος. (Tachydromos)