12 Ιανουαρίου 2017

Τι πρεσβεύει ο πιθανός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Τουρκία, Ρωσία

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο κ. Κουσκουβέλης, μερικές από τις βασικές θέσεις του υποψήφιου για την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, παρουσιάστηκαν κατά την εξέτασή του...
... από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, και είναι οι ακόλουθες:

Η Ρωσία είναι «κίνδυνος»! Είναι «αντίπαλος» και μπορεί και «εχθρός»! Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη. Οι ΗΠΑ στην υπόθεση της Κριμαίας δεν έκαναν «αναλογική εμφάνιση ισχύος» (“proportional show of force”). Η έλλειψη σθεναρής και ισχυρής αμερικανικής απάντησης κρίθηκε από την Ρωσία ως αδυναμία.

Η Ρωσία επιζητεί αναγνώριση του ρόλου της διεθνώς, λόγω και της ιδιότητάς της ως πυρηνικής υπερδύναμης. Οι κινήσεις ή η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι προβλέψιμη. Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής αλλαγής υπάρχει, όπως και η ανάγκη μέτρων. Η αποτελεσματική διπλωματία χρειάζεται και την απειλή της ισχύος. Η υποχρέωση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστη.

Η Τουρκία, λόγω έλλειψης ηγεσίας εκ μέρους των ΗΠΑ, στράφηκε στον επόμενο διαθέσιμο (Ρωσία).

Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν στο Ισραήλ πόσο σημαντικός και στρατηγικός σύμμαχος είναι. Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν βοηθάει στην επίλυση των ζητημάτων.

Οι ΗΠΑ πρέπει στη Συρία να δείξουμε ποια είναι η θέση τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Οι πολιτικές των ΗΠΑ στη Συρία ήταν αντικρουόμενες: από την μία να νικηθεί το ISIS και από την άλλη να φύγει ο Άσαντ.

Η χρήση στρατιωτικής ισχύος είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Κοστίζει αμερικανικές ζωές. Στο Ιράκ, Λιβύη και Συρία δεν είχαμε απαντήσεις για το τι θα γίνει μετά (την ανατροπή των καθεστώτων).