11 Ιανουαρίου 2017

Ρωσική παρέμβαση για τις ελληνικές βραχονησίδες

Τι αναφέρεται σε κρατικά μέσα ενημέρωσης

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση της κυβέρνησης για κατοίκηση βραχονησίδων.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο την είδηση, προσπαθεί...


... να εξηγήσει τους “εθνικούς λόγους” που επιτάσσουν κάτι τέτοιο. Από τον τίτλο κιόλας, αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις».

Το κείμενο του Sputnik επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κλείνει υπενθυμίζοντας πως «η διαμάχη για το Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης το 1987 και το 1996».

Οι Ρώσοι βλέπουν λοιπόν κινητικότητα στο Αιγαίο, στο οποίο η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, εντάσσοντας την κυβερνητική πρόταση στην «αποτροπή εχθρικών τουρκικών ενεργειών».

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.

Στόχος, είναι τα νησιά αυτά να αποκτήσουν «οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους» σημειώνει ο κ. Σαντορινιός και εξηγεί ότι η πρωτοβουλία αφορά την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών από τη δεκαετία του 1990 υποδομές καθώς και την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, προκειμένου να νησιά να γίνουν κατοικήσιμα και να αναπτυχθούν δραστηριότητες.