24 Αυγούστου 2016

Αεροπορική προστασία από τις ΗΠΑ προς το YPG στα σύνορα με την Τουρκία

Αλλά τα πυροβολικά πυρά των Τούρκων;

Ο Πητερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως "Τα αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης προειδοποιήθηκαν να μην πετάνε στις περιοχές όπου το αποτελούμενο...
... από κουρδικές και αραβικές δυνάμεις YPG πολεμά ενάντια στην ISIS". Ο Κούκ όταν τον ρώτησαν εάν αυτό είναι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων απάντησε λέγοντας "Βάλτε όποιο όνομα θέλετε".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κούκ δήλωσε πως "Η προειδοποίηση που έχουμε κάνει προς τους Σύριους πως θα προστατέψουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται στο πεδίο, παραμένει η ίδια. Προτείνουμε τα συριακά αεροσκάφη να μην πετάνε πάνω από τις περιοχές όπου βρίσκονται οι δυνάμεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Όταν ο δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι σημαίνει, αυτός απάντησε λέγοντας "βάλτε εσείς ότι όνομα επιθυμείτε".

Την προειδοποίηση των ΗΠΑ την μετέφερε η Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως σε περίπτωση που χρειαστεί υπεράσπιση των δυνάμεων θα σταλούν και πάλι μαχητικά αεροσκάφη και πρόσθεσε πως "Η προειδοποίηση προς την Συρία να μην πετάνε πάνω από περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, μεταφέρθηκε μέσω του ρωσικού στρατού".

Ερωτηθείς ο Πήτερ Κούκ "Εάν είναι πολιτική των ΗΠΑ σε περίπτωση απειλής των αμερικανικών δυνάμεων από Ρωσία ή ΗΠΑ στην περιοχή να χτυπηθούν τα αεροσκάφη", απάντησε λέγοντας πως "σίγουρα θα υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται στην περιοχή".

"Το Συριακό καθεστώς κλιμακώνει περισσότερο τον πόλεμο"
Ο Κουκ ανέφερε πως ανησυχούνε ιδιαίτερα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Χαλέπι και είπε πως "Το συριακό καθεστώς υποβοηθούμενο από τους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν, κλιμακώνει τον πόλεμο με τους άνευ διακρίσεων βομβαρδισμούς του". (DHA / tourkikanea)