20 Απριλίου 2016

Εντοπίστηκαν πλαστά πτυχία σε 15 εργαζόμενους στην Βουλή

Αυτοί που τους προσέλαβαν δεν θα λογοδοτήσουν;

Πλαστά πτυχία εντοπίστηκαν κατά την επιχείρηση εξέτασης των τίτλων σπουδών των εργαζομένων στη Βουλή. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 15 πλαστά πτυχία στους 2.122 (!) τίτλους σπουδών ...


... που συνολικά ως σήμερα έχουν εξετασθεί. 

Όπως γράφει το Έθνος, ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες ποινές (απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων) ενώ οι υποθέσεις έχουν πάει στον εισαγγελέα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπάλληλοι που εντοπίστηκαν έχουν επικαλεστεί ανύπαρκτους τίτλους σπουδών για να καταφέρουν να προσληφθούν στη Βουλή.

Ωστόσο, υπήρχαν και κρούσματα που η πρόσληψη έγινε νόμιμα, αλλά στην πορεία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προσκομίσουν πλαστά στοιχεία για να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή εργαζομένου που είχε καταφέρει να εργαστεί από το 1988 έως το 2015 με πλαστό πτυχίο. Κρούσματα υπήρξαν σε ειδικούς φρουρούς στο Κανάλι της Βουλής, ακόμη και σε γραμματείς που στο πέρασμά των χρόνων είχαν μεταχθεί σε νομαρχίες.

Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει δώσει εντολή πριν από οποιαδήποτε πρόσληψη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των τίτλων σπουδών. Στόχος είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά με πτυχία-μαϊμού.

Τη διαδικασία παρακολουθεί ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλακάκης. Να σημειωθεί πως οι έλεγχοι στα πτυχία των νυν υπαλλήλων είχαν αρχίσει από το 2013 με εντολή του τότε προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.