29 Μαΐου 2015

Αυτός είναι ο Κούρος που προσπάθησαν να πουλήσουν στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχαιολογικός θησαυρός αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν το εύρημα που είχαν στην κατοχή τους τέσσερις Κρητικοί που έψαχναν αγοραστές.

Πρόκειται για (δείτε το βίντεο)…


... δύο 35χρονους και δύο 41χρονους που είχαν στην κατοχή τους έναν Μινωικό Κούρο ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι πιάστηκαν στα… πράσα, την ώρα που πήγαν να δείξουν τον θησαυρό σε υποψήφιο αγοραστή.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν στην Αστυνομία έφτασαν πληροφορίες για την… εμπορική συναλλαγή των αρχαιοκάπηλων. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση από τους άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι έθεσαν σε παρακολούθηση τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες και έμαθαν ότι πρόκειται να γίνει αγοραπωλησία σε ένα ήσυχο και σκοτεινό μέρος στη Σητεία Λασιθίου.

Μάλιστα, οι τέσσερις ζητούσαν την καταβολή ενός εκατομμυρίου ευρώ, από τους υποψήφιους αγοραστές.

Η σύλληψη
Η σύλληψη των τεσσάρων ανδρών έγινε χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, χθες το απόγευμα εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί το αυτοκίνητό του στο οποίο μέσα είχε τον Μινωικό Κούρο.

Δύο αγροτικά αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον 35χρονο, στα οποία επέβαιναν οι δύο 41χρονοι και ο δεύτερος 35χρονος οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν τον ρόλο του… παρατηρητή-εκκαθαριστή του δρομολογίου.

Οι άνδρες της Αστυνομίας σταμάτησαν και τα τρία αυτοκίνητα και στον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν τον Μινωικό Κούρο και διαπίστωσαν τους ρόλους των τεσσάρων ανδρών με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν.

Ο Μινωικός Κούρος
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Έχει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.

Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. (CretaPost)