30 Μαρτίου 2015

Στην τουρκική Βουλή οι διεκδικήσεις των νησιών μας

Αφού δεν βρίσκουν αντίσταση οι Τούρκοι, ενώ από όλο σχεδόν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο εκπέμπονται μηνύματα ανοχής στις τουρκικές προκλήσεις, είναι φυσικό βήμα-βήμα να αυξάνονται οι διεκδικήσεις τους και μάλιστα...


... με αναφορές μέσα στην τουρκική Βουλή, στην οποία διεξήχθη έντονη συζήτηση για την… ανάκτηση των 16 Ελληνικών νησιών

Έχει γίνει θέμα ακροθιγώς στον ελληνικό Τύπο, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές για να μη χαλάσει το ελληνοτουρκικό κλίμα «φιλίας» το οποίο φαίνεται ότι βλέπουν πολλοί βουλευτές, αλλά δεν κατάφερα να το δω εγώ. Ίσως πρέπει να επισκεφτώ οφθαλμίατρο.

Όπως συνηθίζω, προτιμώ την έγκυρη μεταφορά από τον τουρκικό Τύπο αυτήν του τουρκολόγου κ. Ν. Χειλαδάκη, όπως μεταφέρει τα σχετικά δημοσιεύματα. Η συζήτηση την τουρκική Βουλή έγινε μεταξύ των βουλευτών του Εθνικιστικού Κάματος και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, με θέμα την ανάκτηση των «παράνομα» κατεχομένων από την Ελλάδα 16 νησιών και νησίδων στον ανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης (όπως είχε γράψει προ ημερών στην voria.gr ο Καλλισθένης).

Το αίτημα των βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος προς τον υπουργό Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, ήταν αμέσως να απορριφτεί η «παράνομη» ελληνική κατοχή των 16 νησιών του Αιγαίου και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση της τουρκικής κυριαρχίας. Με λίγα λόγια δηλαδή να προχωρήσει σε. στρατιωτικές ενέργειες κατάληψης των νησιών αυτών (δεν μιλάμε για βτραχονησίδες, αλλά για νησιά κατοικημένα από χιλιετίες).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αιτιολογήσει την θέση του αναφέροντας πως θα πρέπει να εξεταστεί τι συμφωνήθηκε στην συνθήκη της Λοζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνθήκη των Παρισίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κυριότητα αυτών των νησιών.

Και το ενδιαφέρον είναι πως, όπως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με τις διεθνείς αυτές συνθήκες δεν έχει… καθοριστεί η κυριαρχία αυτών των νησιών, δηλαδή το θέμα παραμένει εκκρεμές και θα πρέπει να εξεταστεί για να ληφθούν οι αρμόζουσες αποφάσεις. Δηλαδή με λίγα λόγια σύμφωνα με τους Τούρκους η κυριαρχία των 16 νησιών του ανατολικού Αιγαίου και νότια της Κρήτης είναι στον... αέρα.

Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την ελληνική κυριαρχία αυτών των νησιών, φτάνοντας στο σημείο να υποστηριχτεί η άποψη ότι αυτά τα νησιά ως ανήκοντα μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα στην οθωμανική αυτοκρατορία, σήμερα πρέπει να ανήκουν στην τουρκική επικράτεια που είναι διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν το θέμα αυτό να ξεχαστεί. Θα το επαναφέρουν κατά διαστήματα και κάποια στιγμή θα το θέσουν και επίσημα. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά μνεία από ελληνικής πλευράς για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος με το οποίο έπρεπε να διοικούνται Ίμβρος και Τένεδος.

Ο τουρκικός Τύπος, δεν ασχολήθηκε μόνον με αυτό το θέμα. Αλλά πήρε την αφορμή που του έδωσαν οι ευαίσθητες δημοκρατικές φωνές πολιτικών μας, σχετικώς με τα συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση, και το θέμα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μάλιστα το παράλλαξαν για να το κάνουν εντονότερο. Ενώ οι ΟΥΚ έλεγαν «θα μπούμε στην Πόλη», στον τουρκικό Τύπο μεταφέρθηκε ότι «Θα υψώσουν ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη», όπως ήταν και ο τίτλος της Χουριέτ. Εξαίρει πάντως την συμπεριφορά της κας. Κατριβάνου, του κ. Παπαδημούλη, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που καταδίκασαν το σύνθημα.

Η Σαμπάχ, το… προχώρησε περισσότερο. Έγραψε πως οι ΟΥΚ τραγουδούσαν «Θα μπούμε στην Πόλη / θα πούμε τον εθνικό μας ύμνο / και θα υλοποιήσουμε τα όνειρά μας». Η δε Τζουμχουριέτ έχει τίτλο «Αναστάτωσε την Αθήνα το σύνθημα ''θα μπούμε στην Κωνσταντινούπολη''».

Για το τι τραγουδούν οι Τούρκοι των Ειδικών Δυνάμεων ουδείς λόγος. Άλλωστε και οι ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτικών εκπέμπονται μόνο σε βάρος των Ελλήνων στρατευμένων.
Ο Μακεδών