3 Δεκεμβρίου 2011

«Αλβανική βεντέτα» το έγκλημα στην Καλαμάτα;

Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή μερικές φορές. Δημοσιεύσαμε σημείωμα για τα 5.000 αλβανόπουλα που μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους για να σώσουν τη ζωή τους από τη βεντέτα, που εξακολουθεί -όπως και πριν από αιώνες- να...

... διατηρείται ακέραια στη γειτονική χώρα.

Και έρχεται την επόμενη μέρα η δολοφονία 35χρονου Αλβανού και του 3χρονου παιδιού του στην Καλαμάτα, που παραπέμπει στην «Κανούν», τον αλβανικό νόμο του αίματος.

Ως γνωστόν, ο δολοφονημένος Αλβανός βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ το παιδί ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένο. Οι πληροφορίες από τις αλβανικές αστυνομικές αρχές δεν δείχνουν κατ’ αρχήν να είχε εμπλακεί ο ίδιος ή η ευρύτερη οικογένειά του σε υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει σε βεντέτα. Όμως η «Κανούν» διαρκεί για επτά (7) γενιές!

Για να παρθεί εκδίκηση, πρέπει να σκοτωθεί ένας άνδρας από την οικογένεια του δολοφόνου. Οι άγραφοι νόμοι όμως προστάτευαν τα παιδιά και τις γυναίκες, αλλά τα τελευταία χρόνια, τα γυναικόπαιδα κινδυνεύουν το ίδιο, γι’ αυτό και μένουν -και για όλη τους τη ζωή- κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ένας τρόπος σωτηρίας είναι να καταφύγουν σε ξένη χώρα, αλλά οι «εκδικητές» έχουν ορκιστεί να τους κυνηγούν παντού. Δεν είναι βέβαιο, αν αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρ’ όλο που ο φριχτός τρόπος με τον οποίον δολοφόνησαν το παιδί προς τα εκεί παραπέμπει.

Η Αστυνομία ενεργεί έλεγχο και στα τηλεφωνήματα του θύματος, μήπως ήταν μπλεγμένος σε άλλες υποθέσεις.
Ο Μακεδών