Σε δυσμενή θέση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα με την ανεργία να «καλπάζει», ως επακόλουθο των λουκέτων που μπαίνουν σε μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις, υπό το βάρος της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η πλήρης εργασία, φαίνεται ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί στους εργασιακούς χώρους κι έχουν αντικατασταθεί, σε πολλές περιπτώσεις, από ατομικές συμβάσεις των 592 ευρώ μηνιαίως και κυρίως από μερική απασχόληση καθώς και εκ περιτροπής εργασία.
«Απολύουν και επαναπροσλαμβάνουν τα ίδια άτομα με 592 ευρώ και η Επιθεώρηση Εργασίας απαντά ότι οι συμβάσεις αυτές είναι νόμιμες αφού προβλέπονται από το μνημόνιο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και καταγγέλλει ότι την πρακτική αυτή εφαρμόζει, ήδη, μεγάλη βορειοελλαδική κλωστοϋφαντουργία, αλλά και παράρτημα δημόσιου φορέα με γραφεία στα Γιαννιτσά. «Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργολάβους σε διάφορες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Βουδούρης που συμμετείχε πριν λίγες ημέρες σε ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «όσες (επιχειρήσεις) δεν έχουν κλείσει ακόμη, έχουν μειώσει σε ποσοστό 50% το προσωπικό ή εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία, με δουλειά 3 ημερών την εβδομάδα».
Προσλήψεις με 592 ευρώ το μήνα καταγράφονται και στο νομό Σερρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου. Μιλώντας στην ίδια σύσκεψη ο κ. Άλκης Απιδόπουλος υποστήριξε πως η ανεργία στο νομό έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ το 50% των τοπικών επιχειρήσεων έχει μετατρέψει τις συμβάσεις της πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Για να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος μάλιστα, αναφέρθηκε στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας όπου οι άνεργοι ξεπερνούν τις 4.500 άτομα, σημειώνοντας πως «σε μια πόλη 100 χιλ κατοίκων, όπως είναι οι Σέρρες, εκδόθηκε μόνο μία οικοδομική άδεια και αυτή αφορούσε την ανέγερση ενός super market».
Περαιτέρω ο κ. Απιδόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος φοβάται μη χάσει τη δουλειά κι αναγκάζεται να υπογράφει ότι πληρώνεται ένα συγκεκριμένο ποσό, ενώ παίρνει άλλο χαμηλότερο» και παράλληλα κατήγγειλε ότι «σε καθημερινή βάση έρχονται γείτονες από τα βόρεια σύνορά μας κι εργάζονται στο νομό, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα το κάνουν χωρίς ασφάλιση».
Μαύρη εργασία
Εκτεταμένη «μαύρη» εργασία, όμως, υφίσταται και στην Καστοριά, όπου η ανεργία, κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γ. Μαλλέα, είναι σε ποσοστά πάνω από το 30% του ενεργού πληθυσμού. Στη γειτονική Κοζάνη, επίσης, παρότι η περιοχή αποτελεί το «ενεργειακό κέντρο» της χώρας, όπου παράγεται περί το 70% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής, η ανεργία υπερβαίνει το 30%. «Σήμερα στο νομό έχουμε περισσότερους από 15.000 ανέργους. Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν μία πίσω από την άλλη, άλλες μειώνουν δραστικά το προσωπικό και άλλες απολύουν και επαναπροσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με χαμηλότερες αμοιβές», είπε ο κ. Άρ. Κουρκούτας κι αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα στον ακριτικό νομό έχουν βάλει λουκέτο 185 επιχειρήσεις.
Για εργασιακές σχέσεις στη Χαλκιδική που θυμίζουν ζούγκλα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Πράτσας, ενώ ο ομόλογός του από τον έτερο γνωστό παραθεριστικό προορισμό της Β. Ελλάδος, την Πιερία, κ. Κ. Βαλάσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νομό, όπου «οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα λαμβάνουν 22 ευρώ μεροκάματο, ενώ πολλές φορές δεν τους καταβάλλονται τα δώρα».
Στα πρόθυρα του λουκέτο βρίσκονται και τα περισσότερα εργοστάσια στο Κιλκίς, σύμφωνα με τον τοπικό πρόεδρο του εργατικού κέντρου κ. Ιωαννίδη, ο οποίος προειδοποίησε πως «ακόμη δεν πιάσαμε πάτο».
Στη Θεσσαλονίκη δε, κατά το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραπουλίδη, η ανεργία υπολογίζεται στο 23-24%. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα το ΕΚΘ έχει κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ μεγάλη κρίση σε πέντε μεγάλες επιχειρήσεις του νομού, «πέρα από τις εκατοντάδες μικρές όπου ο έλεγχος έχει ξεφύγει εντελώς».
Αυτοκριτική
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η καλύτερη προετοιμασία της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την 15η Δεκέμβρη. Στην παρέμβασή του ο οργανωτικός γραμματέας της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής αρχής χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα τη διαφύλαξη των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΣΣΕ, γιατί «αν κατισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, τότε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση».
Ο κ. Β. Μουτάφης, πάντως, έκανε αυτοκριτική για λογαριασμό της ΓΣΕΕ καθώς «οι μέχρι τώρα απεργίες, αλλά και οι άλλες μορφές διαμαρτυρίας, όπως τα συλλαλητήρια, είχαν μια εικόνα απογοητευτική και το εγχείρημα ήταν αποτυχία», ενώ δεν αρνήθηκε πως «είχαν αμυντικό χαρακτήρα». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε κινητοποίηση και συσπείρωση «στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν, για να βάλουμε τις βάσεις να μην πάθουμε χειρότερα το 2011, από αυτά που υπέστημεν φέτος. Αιχμές εναντίον της διοίκησης της ΓΣΕΕ, γιατί «δεν κατεβαίνει στα εργοστάσια να πείσει τον κόσμο να απεργήσει», όπως επίσης και κατά του ΠΑΜΕ για διάσπαση του αγώνα άφησε η κ. Ντ. Ταχταλίδου από την Αυτόνομη Παρέμβαση, ενώ εκ μέρους της ΔΑΚΕ ο κ.Φ.Μπελεβώνης μίλησε για κρίσιμη περίοδο διότι «δεχόμαστε βίαιη, επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε ανεργία, αποβιομηχάνιση, κατάλυση συμβάσεων κλπ».